Library sessions : Dirk Blanchart (za. 09/02)


dirk blanchartMet het optreden van Dirk Blanchart op zaterdag 9 februari 2013 in de muziekafdeling van bib Zuid gaat het voorjaarsseizoen van de library sessions van start.

De library sessions zijn concerten van 30 minuten met een half uur pauze. De optredens zijn gepland om 15 en 16 uur. De laatste sessie wordt gevolgd door een ‘meet & greet’ met de artiest.

Dirk Blanchart is een inventieve Gentse singer-songwriter. In de vroege jaren tachtig was Dirk Blanchart lid van de groep Once More, de eerste Humo’s Rock Rally-winnaar. Begin 1981 wordt deze groep omgebouwd tot Luna Twist die begin jaren tachtig een hit hadden met African Time.
Onmiddellijk na de split van deze groep in 1984 begon Dirk aan een solo-carrière. Hij had onder meer een hit met Fool Yourself Forever (1985).
Beide nummers behoren nog steeds tot de klassiekers van de Belgische popgeschiedenis.
Dirk Blanchart is de verengelste artiestennaam van zijn echte naam Dirk Blanchaert.

Door familiale omstandigheden is de planning van een nieuw album de laatste 2 jaar op de lange baan geschoven. Een vastgestelde verschijningsdatum wordt niet meer vooropgesteld. Ik citeer Dirk : “zoals ze in Gent zeggen ’t zal schoon zijn als ’t af is”.

Behalve enkele gastoptredens is de library session het eerste volledig optreden van Dirk Blanchart in anderhalf jaar. Het concert sluit aan bij de Poëzieweek. Dirk brengt een mix van ouder (on)gekend werk en nieuw materiaal, met af en toe een link naar de literatuur.

Dirk Blanchart houdt van literatuur en is grote fan van Paul Auster, Michel Houellebecq en John Irving. Ook Charles Bukowski, Herman Brusselmans, Peter Buwalda en Arthur Japin staan op zijn leeslijst.
In het algemeen genieten biografieën over muziek, kunst en historische figuren zijn voorkeur.
Bij het schrijven van zijn liedjes heeft Dirk soms (in)directe literaire inspiratie. Zo verwijzen bijvoorbeeld de nummers Lolita naar Vladimir Nabokov en Cockpit naar Jerzy Kosinski.

Ook tijdens de Poëzieweek:

Andere activiteiten en (les)suggesties in het kader van Poëzieweek en Gedichtendag:

De library sessions worden in 2013 regelmatig georganiseerd. Ze zijn altijd de tweede zaterdag van de maand in de muziekafdeling van bib Zuid gepland. Het voorjaarsprogramma van februari tot en met mei vind je hier.

Philippe Paelinck

Library sessions : Dirk Blanchart (za. 09/02)

9 gedachtes over “Library sessions : Dirk Blanchart (za. 09/02)

  1. […] Het optreden van BASta! duo in de Afdeling Muziek en Film van Bibliotheek Zuid is de afsluiter van het programma van de library sessions najaar 2016. Door de verhuizing van de bibliotheek naar de Krook, met opening op 10 maart 2017, is dit het laatste concert op de huidige locatie. Het optreden is gepland van 15 tot 16 uur en de toegang is gratis. Het eerste seizoen van de library sessions ging van start in het voorjaar van 2013 met het optreden van Dirk Blanchart. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s