Library sessions: BASta! duo (za. 10/12)


20160519_DO_Basta.jpg

Het optreden van BASta! duo in de Afdeling Muziek en Film van Bibliotheek Zuid is de afsluiter van het programma van de library sessions najaar 2016. Door de verhuizing van de bibliotheek naar de Krook, met opening op 10 maart 2017, is dit het laatste concert op de huidige locatie. Het optreden is gepland van 15 tot 16 uur en de toegang is gratis.
Het eerste seizoen van de library sessions ging van start in het voorjaar van 2013 met het optreden van Dirk Blanchart.

BASta! duo speelt tijdens het concert in de bibliotheek op contrabas, dwarsfluit en altfluit, loops en… een waterphone! De playlist ligt nog niet vast maar betreft enkel nieuwe nummers waar Jana en Joris nog geen titels voor hebben want daar zijn ze niet echt goed in. De cd verschijnt midden ’17, dus moeten ze er wel dringend werk van maken.
In januari verschijnt ook ‘Smells like Aranis’ de nieuwe cd van hun ander gezamenlijk project Aranis.

BASta! duo begon als het eenmansproject van contrabassist en componist Joris Vanvinckenroye. Samen met zijn broers richtte hij in zijn tienerjaren de folk/pop/rockformatie Troissoeur op waarmee ze gedurende een kleine tien jaar de podia in binnen- en buitenland veroverden. In 2002 richtte hij Aranis op, een groep die het midden houdt tussen de finesse van de klassieke muziek en de energie van pop. Joris ging met BASta! voor het eerst solo. Met elektronica neemt hij zichzelf op, legt laag op laag en begeleidt zo zichzelf om te komen tot een vol en harmonieus klankenpalet. Met Jana Arns evolueerde BASta! tot een duo. Naast het programma dat ze brengen tijdens de library sessions, hebben ze ook een voorstelling voor kinderen: DROM. Ze noemen het zelf een magisch, suggestief concert voor jonge oren vanaf 6 jaar. Als freelancer speelde Joris bij Olla Vogala, de tangoformatie La siëste du dromadaire, Wim Mertens Ensemble en deed hij orkestervaring op bij Björk en Roby Lakatos.

De ouders van Joris zijn beide muzikanten (organist/pianist) en dus was er bij hem thuis altijd muziek. Zijn vader vroeg hem eens als hij kind was om een stukje te componeren. De reactie was zeer positief en dat was belangrijk voor Joris..
Toch is hij pas laat, op zestienjarige leeftijd, les gaan volgen. Vanvinckenroye koos voor de contrabas om zijn eerdere tengere lichaamsbouw, toen meer dan nu, te compenseren.

Jana Arns studeerde klassieke muziek aan het conservatorium van Antwerpen en is als fluitiste al 15 jaar verbonden aan het ensemble Aranis, waar ze ook de concerten voor verzorgt. Met Aranis speelde ze in binnen- en buitenland met hoogtepunten in Japan en de Verenigde Staten. Na haar muziekstudies, studeerde ze fotografie aan het SASK. Ze won de laureaat Hulstaert prijs en exposeerde o.m. in De Salons van Sint-Niklaas en Museum M in Leuven. Haar derde passie is literatuur. In september ’16 verscheen haar poëziedebuut ‘Status: het is ingewikkeld’ bij Uitgeverij P. Haar gedichten verschenen in De Poëziekrant, Meander, Gierik NVT, Schoon Schip en De Contrabas. Jana is benieuwd naar de eerste bespreking van haar bundel die in de Poëziekrant van januari 2017 zal verschijnen.

In Jana’s kindertijd wilde een vriendin muziekschool volgen en vroeg of ze mee wilde gaan. Arns wilde dolgraag iets bombastisch en groots als instrument, maar haar moeder bracht haar met de fiets (Jana vanachter), bijgevolg moest het een licht en klein instrument zijn. Haar vriendin koos voor dwarsfluit en Jana volgde. Ze is nooit vergeten dat de allereerste juf dwarsfluit haar zei dat ze talent had. En dit na de allereerste noot die Jana uit het instrument blies.
Toen ze in haar tienerjaren in een productie meespeelde van Lod (Kahaani van Guy Cassiers en op muziek van Dick Van der Harst), wist Jana dat ze dit wilde doen later: op een podium staan.

Inspiratiebronnen

Jana is gek op de pianist Nik Bärtsch. Hij komt in januari naar De Handelsbeurs en ze zal er zeker bijzijn. Hij speelt heel percussief en de sound live én op cd vindt ze telkens geweldig! Een beetje in dezelfde trant, maar heel jong/nieuw is Ikarus (eveneens van Zwitserland). Zangers en instrumentalisten zijn evenwaardig bij deze groep.
Van eigen bodem geniet de Waalse celliste Claire Goldfarb haar voorkeur. Ze bracht recent haar tweede CD uit: ‘Drops’. Haar muziek heeft iets weg van BASta! maar dan met stem. Heel integere plaat.
Jana houdt ook van Portico, een Londense groep die iets brengt tussen jazz, minimalisme en folk. Ze gebruiken een hang drum (zonder zweverig te worden) en dat vormt voor een groot deel hun klankkleur.
Als voorbeeld uit de filmwereld vernoemt Jana de regisseur Anders Thomas Jensen. Zijn Deense donkere films zijn pareltjes, heel luguber en telkens hilarisch!
In de poëzie is Jana weg van Stijn Vranken. In januari op gedichtendag zal ze samen met hem iets brengen in De Cultuurloft in Gent: ze kijkt er enorm naar uit.
Maud Vanhauwaert vindt Arns ijzersterk, ook in haar performance: Mauds solo-show is nog lang blijven nazinderen bij Jana.

De muzikale voorbeelden van Joris zijn onder andere Ballroomquartet, Univers Zero, Cro Magnon, DAAU, Magma, Bartok, Bach, Simeon Ten Holt, Rabih-Abou Khalil, Renaud-Garcia Fons en Lena Willemark.

Volg Aranis op facebook en bezoek de websites van BASta! duo en Aranis.

Philippe Paelinck

Library sessions: BASta! duo (za. 10/12)

Plaats een reactie