Poëzieweek: Lucien Posman over muziek en poëzie (za.9/02)


posmanLucien Posman, componist en docent aan het Koninklijk Conservatorium te Gent, schreef een symfonie, een opera en kamer- en koormuziek voor diverse bezettingen. Hij werd in 2009 gelauwerd met de Provinciale Prijs voor Nieuwe Muziek en bij zijn zestigste verjaardag in 2012 bedacht met een reeks huldeconcerten en de uitgave van de cd Welcome stranger.

Op zich reden genoeg om deze vooraanstaande Vlaamse componist eens in de bibliotheek te laten spreken over leven en werk. Maar zijn levenslange fascinatie voor het werk van de Engelse dichter William Blake (1757- 1827)  maakt hem helemaal een geknipt figuur om hem tijdens de Poëzieweek, met als thema “poëzie en muziek”, uit te nodigen voor een uiteenzetting.

De dichter en etser William Blake bekleedt in de Engelse literatuurgeschiedenis een zeer aparte plaats. Hij combineerde de rol van uitgever, illustrator en dichter en bedacht zijn werk met de term “illuminated printing”. Grote delen van zijn oeuvre schreef en tekende hij op etsplaten, gevolgd door een drukgang met inkt in de gewenste kleur en met een bewerking met waterverf als laatste actie, zo kwamen het geschrevene en getekende in reliëf te voorschijn. Die unieke vervlechting van literatuur en beeldende kunst vond tijdens zijn leven niet altijd voldoende weerklank  maar zijn werk werd later, met bewonderaars als James Joyce, Harold Bloom, Peter Ackroyd en Allen Ginsberg helemaal gecanoniseerd. Naast zijn poëtisch-beeldend werk illustreerde hij het bijbelse Het boek Job, en tekende, schilderde en etste naar het werk Dante en van John Milton. Net deze week maakte de Britse John Rylands Library bekend dat ze in haar collectie nog een honderdtal  etsen van zijn hand  heeft ontdekt.

Onafhankelijk van zijn tijdgenoten en wat  haaks op de tijdsgeest doordrongen van de rationaliteit en de Verlichting, creëerde William Blake  werk dat zich niet makkelijk doorgronden laat en bol staat van symboliek en vitaliteit. Lucien Posman is al decennia lang met William Blake in de weer en bewerkte o.a. Songs of Experience , Welcome Stranger to This Place en fragmenten uit The Book of Los in muziek voor koor en voor verschillende bezettingen. De koren Aquarius en Novecanto voerden het werk uit. Naast William Blake zette Posman ook werk van de dichters Rainer Maria Rilke en Friedrich Hölderlin op muziek.

Verwacht een verhelderende en enthousiasmerende lezing over hedendaagse klassieke muziek en over de poëzie, ondersteund met audiofragmenten, door een hedendaags componist met een belangrijk oeuvre die dankzij jarenlange ervaring als docent de kunst van het interpreteren, doorgronden en verklaren beheerst.

  • Praktische informatie: zaterdag 9 februari van 17 tot 18 uur in de Achilles Musschezaal op de tweede verdieping van de hoofdbibliotheek,
    Inkom gratis, geen reservering

Ook tijdens de Poëzieweek:

Andere activiteiten en (les)suggesties in het kader van Poëzieweek en Gedichtendag:

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Poëzieweek: Lucien Posman over muziek en poëzie (za.9/02)

5 gedachtes over “Poëzieweek: Lucien Posman over muziek en poëzie (za.9/02)

Reacties zijn gesloten.