Library sessions : Daithi Rua (za. 13/04)


daithi2De Ierse singer-songwriter en folkmuzikant Daithi Rua treedt op tijdens de library sessions van 13 april 2013. De optredens in de muziekafdeling van bib Zuid beginnen om 15 en 16 uur en worden onderbroken door een half uur pauze. Na het concert volgt een ‘meet & greet’ met de artiest.

Daithi Rua is geboren op 26 mei 1973 en groeide op in Shannonbridge, Ierland. Zijn ouders waren muzikanten en reeds op jonge leeftijd maakte hij deel uit van hun lokale folkgroep. Op zijn veertiende zette hij zijn eerste stappen als professionele muzikant en vijfentwintig jaar later is de muziek nog steeds zijn broodwinning.

Daithi werd in de beginjaren beïnvloed door de muziek van Christy Moore, The Dubliners, The Fureys en Davey Arthur. Later kreeg hij meer interesse voor het werk van andere singer-songwriters zoals Paul Brady, Luka Bloom, Guy Clark, John Prine en Steve Earle.
Daithi is ook belezen. Zijn favoriete lectuur bestaat uit biografieën, waargebeurde verhalen, geschiedenis en humoristische boeken.

Daithi Rua kwam in 1995 op uitnodiging van Vlaamse vrienden voor het eerst naar België en gaf een concert op een klein festival in Onkerzele, een deelgemeente van Geraardsbergen. In 2000 verhuisde hij naar Gent om vooral zijn muzikale loopbaan uit te bouwen maar ook de liefde speelde een rol.

Black Fox is Daithi Rua’s eerste album op een platenlabel en bevat 12 nummers die hoofdzakelijk in Gent werden opgenomen. Hoewel Daithi reeds vroeger albums uitbracht beschouwde hij ‘Black Fox’ als zijn beste werk.

Daithi Rua heeft reeds samengewerkt met artiesten zoals Kadril, Helen Flaherty (Andar, Shantalla) en Urban Trad. Hij deelde het podium met onder andere Clannad, The Waterboys, Mary Coughlan, Moya Brennan en Eleanor McEvoy.

Daithi’s motto is ‘Always dream and never fear’. Zijn nieuwe cd die eind deze maand verschijnt heeft dan ook de titel ‘Dream, Never fear’. Het album verschijnt in eigen beheer en is opgenomen en geproduced door Kai Loland in Oslo. Daithi kreeg voor het maken van het album financiële steun van privé-investeerders en organiseerde via de sociale media een succesvolle oproep aan vrienden en fans om exemplaren in voorverkoop aan te schaffen. Zonder hun hulp zou ‘Dream. Never fear’ niet zijn uitgegeven.

Tijdens de library sessions zal Daithi zowel nummers uit Black Fox als uit zijn nieuwe album spelen.

Het volledige programma van de library sessions voorjaar 2013 vind je hier.

Volgende fragmenten zijn opgenomen tijdens de library sessions van 9 maart 2013 :


Imaginary Family – The Bird Watcher


Imaginary Family – Please stop staring

Philippe Paelinck

Library sessions : Daithi Rua (za. 13/04)

4 gedachtes over “Library sessions : Daithi Rua (za. 13/04)

    1. Hilde De Vos zegt:

      Moet lukken dat het liedje van Rua over Doel gaat, het geboortedorp van mijn ma; mijn grootvader was er burgemeester in de jaren zestig . Het grote huis dat je meermaals ziet in het filmpje is het huis van mijn grootouders, naast de school waar hij schoolmeester was; tijdens WOII waren de Engelsen er op de koer gelegerd en mijn moeder kan hier nog veel spannende verhalen over opdissen…! Ik ging er vaak op vakantie als kind en vond het fantastisch in het authentieke Antwerpse polderdorpje, het was heerlijk om eens ‘tot op den dijk’ te gaan; of in zijn moestuin stekelbezen plukken… en te slapen in het hoge bed en in de winter met de ijsbloempjes op de ramen… zalige tijd… en nu zo triestig gelegen naast de havenuitbreiding en dicht bij de kerncentrales. Alleen de molen biedt nog troost… en een goeie pint…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s