Week van de Hedendaagse Muziek 2013


week hedendaagsHet Gentse Conservatorium (Hogeschool Gent) organiseert van maandag 25 tot en met donderdag 28 maart 2013 de Week van de Hedendaagse Muziek. Zij staat dit jaar volledig in het teken van vijftig jaar elektronische muziek en van het IPEM, het Gentse Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek. Het IPEM is het onderzoekscentrum van de afdeling Musicologie, Universiteit Gent.

De Week van de Hedendaagse Muziek besteedt uitgebreid aandacht aan de twee themavelden die aan het IPEM al vijftig jaar geëxploreerd worden : wetenschap en muzikale expressie.
In 1963 werd het IPEM opgericht als een joint venture tussen de Belgische Radio en Televisie Omroep (BRT) en de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. In het begin stonden de nieuwe muzikale technologieën en geluidsexperimenten centraal. Het IPEM is nu voornamelijk een onderzoekscentrum van het departement Muziekwetenschap.
Het archief van het Gentse Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek bestaat uit twee delen : het eigen archief met ongeveer duizend banden en het archief van componist Louis De Meester met nog eens achthonderd tapes. Zij bevatten niet altijd afgeronde composities maar ook geluidsfragmenten en concertopnamen.

Tijdens de Week van de Hedendaagse Muziek zijn diverse lezingen gepland. Je kan uitvoeringen bijwonen van het werk van onder meer Luciano Berio, Allain Gaussin, Kristof Lauwers, Pierre Bartholomée, Karel Goeyvaerts, Karlheinz Stockhausen, Helmut Lachenmann, Hans Roels en Lucien Goethals. Op het programma staat ook een concert van composities die studenten schreven met stadscomponiste An Pierlé als muze.

Het volledige programma vind je hier.

Philippe Paelinck

Week van de Hedendaagse Muziek 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s