Library sessions : Mustafa Avsar & vrienden (za. 10/05)


avsar 2Met het optreden van Mustafa Avsar & vrienden op zaterdag 10 mei 2014 wordt het programma van het voorjaar afgesloten. Tijdens het najaar van 2014 is van oktober tot en met januari 2015 een nieuwe reeks van 4 optredens voorzien. De library sessions worden elke tweede zaterdag van de maand in de Afdeling Muziek en Film van bib Zuid georganiseerd. Mustafa Avsar geeft een optreden van ruim 1 uur. Hij zingt en speelt baglama, een soort luit die in Turkije het meest populaire snaarinstrument is. Hij wordt begeleid door Jeroen Knapen (RedCoat) op gitaar en Bert Ruymbeek met accordeon. Ze brengen Turkse nummers en liedjes in het Nederlands. Het concert begint om 15 uur. Na de sessie kan je de artiesten ontmoeten.

In 1975 verhuisde Mustafa Avsar op jonge leeftijd met zijn familie van de Turkse regio Ayfon naar Gent. Hij heeft een passie en talent voor poëzie en vanaf 1986 verschijnen zijn gedichten in verschillende kranten en tijdschriften. Poëzie staat in de Turkse culturele traditie in nauw verband met muziek. In 1992 wordt zijn eerste album in Turkije opgenomen. Avsar kwam in contact met Willem Vermandere en hij trad meerdere malen met hem op. Vermandere stimuleerde hem om een cd op te nemen. Zijn tweede album Deze stad/Bu sehir verscheen in 2011. Verschillende bekende muzikanten zoals Walter De Buck (zang), Melike Tarhan, Luiz Marquez en Heather Grabham werkten aan de opnames mee.
Mustafa Avsar heeft dit jaar 2 projecten in het kader van 50 jaar migratie. Het nieuwe album ‘k zou zo gere willen leven is genoemd naar het liedje van Walter De Buck. Mustafa nam samen met vrienden deze cd op als eerbetoon aan Gentse muzikanten met een migratieverleden. Een reeks optredens is gepland in het Muzikantenhuis en De Centrale. 10300515_264273580410982_5306450301335866711_n Zijn tweede project is Nen Turkenkaba, muziektheater dat gebaseerd is op het boek Turkije aan de Leie van Tina De Gendt. De voorstelling is een productie van Mustafa Avsar en acteur/poppenspeler Luk De Bruyker. De première is op 28 mei in de Minardschouwburg. De favoriete auteurs en muzikanten van Mustafa zijn Yasar Kemal, Iskender PalaYunus Emre, Mevlana, Asik Mahzuni Serif, Arif Sag, Willem Vermandere, Luka Bloom, Kadril en Musa Eroglu. Volgend fragment is opgenomen tijdens de library sessions met Wigbert op zaterdag 12 april 2014.
Philippe Paelinck

Library sessions : Mustafa Avsar & vrienden (za. 10/05)

3 gedachtes over “Library sessions : Mustafa Avsar & vrienden (za. 10/05)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s