Library sessions: Time Bandits (za. 11/10)


time banditsHet concert van de Engelse folkgroep The Time Bandits op zaterdag 11 oktober 2014 in Afdeling Film en Muziek is de start van het programma voor dit najaar.
De library sessions worden elke 2de zaterdag van de maand in bib Zuid georganiseerd. In tegenstelling tot de vorige seizoenen is er geen pauze voorzien. Muziekliefhebbers kunnen na het concert de artiest ontmoeten.

De sessies zijn van 15 tot 16 uur gepland. De toegang is gratis. Iedereen is welkom en reserveren is niet nodig.

De folkgroep The Time Bandits werd in 2001 opgericht en is afkomstig uit Chester. Ze hebben 3 albums opgenomen. ‘Pepper’s Black’ verscheen in 2006, ‘Cold Air of Morning’ in 2009 en ‘Selfheal, Foxglove and Feverfew’ in 2012. De 4de cd Mad Tom of Bedlam and other stories verschijnt deze maand.
De Gentse An Croenen Brutsaert werd begin 2013 op vraag van Jamie Matthews de nieuwe zangeres van de groep.

Voor elk concert kiest de groep nummers naargelang de context. Ze spelen immers op diverse evenementen. Dat kunnen zowel Renaissance-, doedelzak- en folkfestivals zijn als concerten ter gelegenheid van een huwelijk of verjaardag.
The Time Bandits zijn ook een Ceilidh band. Een Ceilidh is een viering met traditionele dans en muziek. De muzikanten spelen een hele avond terwijl een ‘caller’ aan iedereen de danspassen uitlegt. Tijdens de pauze is er voor de deelnemers altijd een grote ketel ‘hotpot’ (een soort hutsepot).

De library session van 11 oktober is hun allereerste concert in België. Ze brengen een variatie van liederen en dansmuziek met vooral nummers uit de gloednieuwe vierde cd.

The Time Bandits spelen in volgende bezetting:
An Croenen Brutsaert – zang, shruti box en percussie
Chris Lee – elektrische basgitaar
Helen Armstrong – viool en achtergrondzang
Helen de Lemos – blokfluit, doedelzak, saxofoon en achtergrondzang
Ian Jones – melodeon, dwarsfluit en achtergrondzang
Jamie Matthews – bouzouki en achtergrondzang

De inspiratie voor de naam Time Bandits kwam van de gelijknamige Monty Python film. De groepsleden willen gelijkaardig aan de geest van de film muzikale tijdsreizigers zijn. Oude muziek van meer dan 500 jaar geleden wordt herwerkt naar levende muziek voor een hedendaags publiek.

De muzikale voorbeelden van de groep zijn Blowzabella, Philip Pickett, Ashley Hutchings en de Albion Band (vooral hun repertoire van de jaren ’70), The Musicians of the Globe Theatre, Les Witches, Piffaro, Pyewackett, Filarfolket, en Mercer’s Daughter.

Website: www.thetimebandits.co.uk/

An Croenen Brutsaert groeide op in een muzikaal gezin. Haar eerste instrument was een speelgoed draaiorgeltje in de vorm van een gitaar. In het lager en middelbaar onderwijs zong ze in het Zondagavond Kamerkoor en het koor van het Gentse Sint-Bavohumaniora.

Thuis luisterde het gezin elke zondagavond naar Kramiek, het folkprogramma van Dree Peremans.Vooral de Hongaarse, Bulgaarse, Ierse en Engelse muziek genoten de voorkeur. Bij optredens in België van Muzsikás, toen met Márta Sebestyén, kocht Ans vader al hun nieuwe langspeelplaten. Márta Sebestyén was in zekere zin haar eerste zanglerares. An oefende eindeloos om Márta’s subtiele versieringen na te zingen in een soort imitatie-Hongaars.

An leerde ook de Chieftains’ ‘When a Man’s in Love, He Feels no Cold’ uit het hoofd zingen. Het werd haar eerste folklied en ze zingt het nu nog steeds. Cathy Lesurf (the Albion Band) en Maddy Prior (Steeleye Span) waren erg belangrijke invloeden op haar latere zangstijl.

Tijdens haar universiteitsjaren zong An in het Gents Madrigaalkoor. Het repertorium was klassiek en bestond onder andere uit madrigalen en Duitse ‘Lieder’. Via Peter Van Heyghen werd ze uitgenodigd om als vrije student zangles te volgen bij Mireille Cappelle aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent. An leerde bij Mireille de klassieke zangtechnieken uit de Franse school.

Het Festival Voix de Femmes was een leerzame ervaring en An werkte samen met de Italiaanse etnomusicologe en liedjesschrijfster Giovanna Marini.

Na haar huwelijk in 1993 verhuisde An naar Engeland. Ze gaf les in zangtechniek, liederen schrijven en groepsgezang aan de Universiteit van Liverpool en leidde verschillende informele zanggroepen. Toen haar kinderen ouder werden verkoos An om tijdens de schooluren te werken en gaf ze zangles aan een balletschool en organiseerde zangworkshops voor lagere scholen. Tijdens die jaren stond ze zelf zelden op het podium en kreeg ze veel last van plankenkoorts. Dat ging door tot op het moment dat Fliss Davies, een van haar zangstudenten, in 2010 vroeg of ze zin had om backing vocals te zingen in een plaatselijke Folk club te Chester. Zo tuimelde An Croenen onverhoeds de wereld van de Engelse folk binnen.

In de folkclubs van Noordwest-Engeland wordt voornamelijk traditionele muziek gespeeld en gezongen. Sommige clubs gaan helemaal terug tot de jaren ’60. Je kan er gesprekken voeren met mensen die Sandy Denny hebben ontmoet en live luisteren naar folkreuzen zoals Show of Hands, Ashley Hutchings en John Kirkpatrick. Elke club heeft een eigen sfeer en stijl.

Dankzij de discrete bemoediging  van Nick Mitchell, de leider van de Raven Folk Club, besloot An op een avond dat het tijd was om weer eens op het podium te staan.
Ze had weinig folk in huis en kocht het boekje ‘English Folk Songs’, liederen verzameld door Ralph Vaughan Williams en A.L Lloyd in het begin van de twintigste eeuw. De liederen waren alfabetisch gerangschikt en ze besloot aan te vangen bij het begin. Haar echtgenoot Godfried Croenen speelde de melodie van ‘All things are quite silent’ voor op zijn dwarsfluit, An voegde er met de gitaar akkoorden aan toe en zong de tekst zoals ze die aanvoelde. Door deze methode waren haar interpretaties vaak ongewoon. An werkt het liefst met oude en minder gebruikte boeken.

https://soundcloud.com/an-croenen-brutsaert

Andere muzikale voorbeelden voor An zijn Jean RitchieJacqui McShee (Pentangle), Eddi Reader, Rory BlockAnne Briggs, Paddy Tunney, Le Mystère des Voix Bulgares, Ysaye Barnwell, Zap Mama en Nancy Kerr.

Ans favoriete titels met commentaar:

 • Paddy Tunney: A Man in Love Feels no Cold (1958; currently on CD FOLKTRAX FTX-164)
  Paddy Tunney is een belangrijke bron voor liederen. Hij zingt a capella, met prachtige en subtiele ornamenten in zijn muzikale phrasering.
 • Fairport Convention: Liege And Lief (1969)
  Deze cd is nog steeds erg populair bij de folkies en vaak worden nummers hieruit gezongen en gespeeld.
 • The Albion Band: Lark Rise To Candleford (cd 2009; langspeelplaat late jaren ’70)
  Deze LP oefent nog steeds een grote invloed uit op de speelstijl van hedendaagse folkbands.
 • The Albion Band: Light Shining (1983)
  Deze lp (nu verkrijgbaar als CD) was en blijft een van mijn lievelingsplaten.
 • Muzsikás: Blues for Transylvania (1990) and Prisoner’s Song (1991).
  Je kan luisteren naar een BBC radioprogramma over Muzsikás via deze link: http://www.youtube.com/watch?v=hOfjycfa8f0
  Muzsikás is adembenemend.
 • Blowzabella: Compilation (2000) and Strange News (2013)
  Blowzabella is een band die vooral gekend is om haar dansmuziek, bestaande uit traditionele Britse en Europese melodieën alsook originele nummers, gespeeld op doedelzak, draailier en een grote waaier aan andere muzikale instrumenten. Kenmerkend is de ‘drone’, bourdon die de muziek drijft.
 • Nancy Kerr and James Fagan: Twice Reflected Sun (2010)
  Als je graag zingt of geïnteresseerd bent in de complexe wereld van de modi, is een workshop geleid door Nancy Kerr een echte must.
 • Lau: Race the Loser (2012)
  Lau is een ongelofelijke ervaring live, de muzikanten brengen levende muziek vol emotie en subtiliteit. Lau is terecht een van de hedendaagse reuzen in de folkmuziek.
 • The New Penguin Book of English Folk Songs, Steve Roud, Julia Bishop (2014)
  Dit boek is een langverwachte aanvulling van het Penguin Book of English Folk Songs, Ralph Vaughan Williams en A.L.Lloyd (1957, hernieuwde uitgave 2010). Hier vind je een ruime waaier aan traditionele Engelse liederen. Naar het boek wordt vaak gemoedelijk verwezen als ‘de pinguïn liedjes’.
 • English Folk Songs from the Southern Appalachians, Olive Dame Campbell en Cecil James Sharp (1917; heruitgegeven als Kessinger Publishing’s Rare Reprints)
 • Alle Monty Python films zijn hilarisch! Als je nog nooit ‘Life of Brian’ of ‘Holy Grail’ hebt gezien, staat je een leuke ervaring te wachten. Onze band werd genaamd naar The Time Bandits, een film uit 1981.

Volgend fragment is opgenomen tijdens de library sessions van 10 mei 2014 met Mustapha Avsar, Jeroen Knapen en Bert Ruymbeek.

Philippe Paelinck

Library sessions: Time Bandits (za. 11/10)

2 gedachtes over “Library sessions: Time Bandits (za. 11/10)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s