‘Kelderkind’ van Kristien Dieltiens wint De kleine Cervantes 2014


Op donderdag 24 april vond in de Kopergietery het slotdebat plaats van de Gentse jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes 2014. Een échte literatuurprijs voor én door jongeren:
Voor deze 16de editie waren er zo’n 130 enthousiaste leerlingen aanwezig van 7 Gentse scholen. Elke leerling had vooraf per boek een quote (mening, vraag, citaat, …) neergeschreven. Tijdens het debat werden de boeken telkens ingeleid door een zelfgemaakte trailer (klik hier voor de filmpjes) en daarna werden er vijf quotes uitgekozen door de 15-jarige presentator Igor. De leerlingen die de quote hadden geschreven werden op het podium geroepen om in het gezellige decor te praten over het boek. Ook vanuit de zaal konden de jongeren deelnemen aan het debat, terwijl de auteurs op de eerste rij meevolgden.

De shortlist (voor meer info: klik op de titel)

Na de middag was het grote moment aangebroken… de bekendmaking van de winnaar. Het boek Kelderkind werd met luid applaus bekroond. Het is een fascinerend tweestemmig historisch verhaal geïnspireerd op het raadselachtige leven van Kaspar Hauser.

De schrijfster kreeg de prijs uit handen van schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere. De prijs was ook dit jaar een in opdracht gemaakte tekening van de wereldwijd vermaarde (en in Gent wonende) illustrator Carll Cneut. De tekening werd ook gebruikt voor de affiche en als aandenken voor de jongeren.

Op het einde van deze geweldige dag mochten de jongeren de aanwezige auteurs interviewen en hun boeken en affiche laten signeren.

Op naar volgend jaar!

“De kleine Cervantes – Jeugdliteratuurprijs” is een initiatief van WOCK (Werken in Onderwijs aan Cultuur en Kunst) i.s.m. de Openbare Bibliotheek Gent en de Kopergietery.

‘Kelderkind’ van Kristien Dieltiens wint De kleine Cervantes 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s