Library sessions: Eyemèr (za. 08/10)


Photo taken by JoostVH Photography for Sarah Devreese
Photo taken by JoostVH Photography for Sarah Devreese

Met het optreden van de Gentse singer-songwriter Eyemèr in de Afdeling Muziek en Film van Bibliotheek Zuid start het najaarsprogramma van de library sessions. Door de verhuizing naar de Krook in het voorjaar van 2017 is het de laatste reeks concerten op de huidige locatie. Het optreden is gepland van 15 tot 16 uur en de toegang is gratis.

Eyemèr is het alter ego van de Gentse singer-songwriter Sarah Devreese. Ze houdt van muziek die met weinig tierlantijntjes veel vertelt. Emotionele teksten en subtiele begeleidende melodieën vormen de kern van haar muzikaal werk. Instrumentaal beperkt tot getokkel op de gitaar en met een breekbare stem brengt ze op 8 oktober nummers uit haar eerste langspeler ‘Temporarily Colourblind’, die eenzelfde melancholische sfeer scheppen als Daughter, Waxahatchee en Angel Olsen.

Sarah begon gitaar te spelen rond haar vijftiende. Rock en punk waren toen de enige muziekgenres waar ze naar luisterde en haar droom was om zelf gitarist te worden in zo’n soort muziekgroep. Na enige tijd begon ze ook mee te zingen maar als ze gitaar speelde zag ze al snel in dat haar stem meer gemaakt was voor ‘zachtere’ muziek.

Ze speelde enkele jaren in cafés en in 2013-2014 nam ze deel aan de Humo’s Rock Rally, een toen voor haar nog totaal onbekende wedstrijd. Ze was nog heel onervaren  maar de jury liet Sarah, tegen haar verwachting in,  door tot in de finale. Dat parcours heeft haar enorm veel bijgeleerd! Het nummer ‘Can’t you see’ bezorgde haar een selectie in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel.

Een belangrijke stap in haar muzikale carrière was het tekenen bij Zealrecords. Daardoor heeft ze een veilige plek in de muziekwereld en dat is niet zo vanzelfsprekend.
In de toekomst wil Eyemèr graag optreden in mooie zalen als support van artiesten waar ze zelf naar opkijkt. Ze heeft al een paar nieuwe nummers geschreven maar een tweede album zal nog een tijdje op zich laten wachten.

Sarah is een fan van kinderlijke tekeningen en maakt zelf ook soms van die krabbelprentjes, vol met imperfecte lijnen of onjuiste verhoudingen.
Anastasia Tasou is een tekenaar waar ze enorm naar opkijkt. Sarah vertelt: “Haar kunst is zo eenvoudig, maar toch uniek. Je weet direct dat het van haar is.
Iets wat ze laatst postte op haar instagram, sprak me aan:
‘How to be good at drawing’:
Step 1: get a pen/ pencil and paper
Step 2: draw
Step 3: now you are good at drawing.
Het klinkt misschien simplistisch, maar voor mij draait het om ‘maken wat je wil maken’. Er zijn geen echte regels voor het maken van goede kunst. En dat geldt voor om het eender welke kunst: muziek, poëzie, schilderijen,..!”

20160525_do_eyemer-artwork-zealcdee052

Favorieten

Bekijk op het Alles Uit De Kast platform haar favorieten uit de bibliotheekcollectie.

Muziek

De muzikale voorbeelden van Eyemèr komen uit allerlei uiteenlopende genres. Wat ze meestal gemeenschappelijk hebben is ‘een donker randje’. Het is muziek met een boodschap. Muziek die haar iets doet: of het nu eenvoudig of heel complex klinkt, het zijn nummers die altijd haar hart veroveren. Het mag natuurlijk ook al eens iets vrolijk zijn, maar meestal is Sarah aangetrokken tot weemoed.

Een reeks namen uit haar uitgebreide cd-collectie:

Pearl Jam en Eddie Vedder, the Cure, the Smiths en Morrissey, Nirvana, Joy Division, Radiohead, Pixies, Black Sabbath, Fleetwood Mac, the Libertines,  David Bowie, The War on Drugs, Daughter, Illuminine, the National, Alt-j, Mogwai, Agnes Obel, Bon Iver, Brand New, the XX, Isbells, Bombay Bicycle Club, Julien Baker, Girlpool, Waxahatchee, Soko, La Dispute, Flatsound, Hammock, the Vaccines, Jack White en the White Stripes, Rage against the Machine, Zornik, Paramore, 30 Seconds to Mars, Linkin Park, Placebo, Young Guns, You me at six, a Day to remember, Architects, Neck Deep,…

Boeken

Anne Frank – Het achterhuis
Linda Olsson – Herinnering aan de liefde
Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid
Manu Keirse – Zie de mens
Naema Tahir – Gesluierde vrijheid
Marie Bamutese – Overleven met de dood
Edward Gorey – Doubtful Guest
Tolstoj – Anna Karenina
Riadh Bahri – Depressief? Loser!
Ransom Riggs – Miss peregrine’s home for peculiar children (en de volgende boeken)

Films

The perks of being a wallflower
Tomboy
Boys don’t cry
The girl, who leapt through time
The curious case of Benjamin Button
Into the wild
Control (over het leven van Ian Curtis/joy division)
The boy in the striped pyjamas
Almost famous
The theory of everything

Volg Eyemèr op facebook en bezoek de website.

Philippe Paelinck

Library sessions: Eyemèr (za. 08/10)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s