Claudio Abbado overleden


foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon
foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon

Claudio Abbado, een van de grootste dirigenten van zijn generatie, is op 20 januari in Bologna op 80-jarige leeftijd overleden.
De Italiaanse dirigent, die in 1933 in Milaan werd geboren, debuteerde in 1960 in het befaamde operahuis La Scala, waar hij van 1968 tot 1986 muziekdirecteur was. Aansluitend aan zijn periode bij de Scala was hij tot 1991 muzikaal leider van de Wiener Staatsoper.
Abbado was ook als symfonisch dirigent actief en leidde tijdens zijn lange carrière de grootste orkesten ter wereld. Zo was hij in het kader van het Festival van Vlaanderen zowel in 1975 als in 1978 met de Wiener Philharmoniker te gast in de Sint-Baafskathedraal. Vervolgens was hij de voornaamste dirigent van het London Symphony Orchestra in de periode van 1979 tot 1988 en de belangrijkste gastdirigent van het Chicago Symphony Orchestra van 1982 tot 1986. De Berliner Philharmoniker koos Abbado in 1989 als opvolger voor Herbert von Karajan, een functie die hij tot 2002 zou bekleden. Abbado werkte ook veel samen met jonge muzikanten. Zo was hij oprichter en muziekdirecteur van het European Union Youth Orchestra ¬ (sinds 1981 het Chamber Orchestra of Europe)¬ en het Gustav Mahler Jugendorchester. Tijdens zijn laatste levensjaren dirigeerde hij het Orchestra Mozart van Bologna.schumannabbadoClaudio Abbado blonk uit als operadirigent, maar was ook een uitstekende uitvoerder van het symfonische en concertante repertoire. Abbado wordt beschouwd als een belangrijk vertolker van de opera’s van Verdi, Moessorgski en Rossini en van componisten uit de late 19de en vroege 20ste eeuw. In de symfonische muziek gelden vooral zijn uitvoeringen van de muziek van Beethoven, Schubert, Brahms en Mahler. Abbado heeft altijd veel aandacht gehad voor moderne componisten. Hij dirigeerde werk van zijn landgenoot Luigi Nono en van componisten als Stockhausen en Rihm. Abbado laat een uitgebreide discografie na. In 2013 verscheen zijn laatste opname, de tweede symfonie van Schumann met het Orchestra Mozart. Deze cd is samen met tal van ander werk onder leiding van Abbado terug te vinden op de Afdeling Muziek en Film op de vijfde verdieping van Bib Zuid. Claudio Abbado werd meermaals bekroond voor zijn werk. Vorig jaar benoemde de Italiaanse president Napolitano hem tot ‘Senator voor het leven’. De vergoeding die daarbij hoort, schonk de maestro aan projecten voor muziekeducatie.

Tine Englebert, bibliothecaris Afdeling Muziek en Film

Claudio Abbado overleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s