500 jaar ° Gerardus Mercator – 400 jaar † Jodocus Hondius


500 jaar geleden, op 5 maart 1512, werd Gerard Mercator geboren. Hij was de beroemdste cartograaf uit de Renaissance en een grote baanbreker in de geschiedenis van de cartografie. Gerard De Cremer, zoals zijn echte naam luidde, maakte de eerste echte wereldatlas. Hij introduceerde trouwens als eerste de term “atlas” voor een verzameling kaarten in boekvorm. De hoekgetrouwe kaartprojectie die hij 1569 toepaste en die later de naam “Mercatorprojectie”  kreeg is nog steeds van groot belang voor de scheepvaart.  In dit Mercatorjaar worden er dan ook veel activiteiten en lezingen georganiseerd over Gerard Mercator en de cartografie in het algemeen. In het Mercatormuseum te Sint-Niklaas onder meer. Nog meer lezingen en info over kaarten cartografie vind je op de website van het Brussel International map Collecotr’s Circle (BIMCC).
In het Gentse Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen  loopt tot 12 mei nog een tentoonstelling over de geschiedenis van de cartografie  in België sinds de publicatie van de beroemde kaarten van Ferraris en de geschiedenis van de landmeetkundige instrumenten in België.
Op de 3de verdieping in Bib Zuid staat momenteel een themastand met boeken over Gerard Mercator  en een aantal heruitgaven van beroemde atlassen en boeken met historische kaarten .
Je vindt er ook een paar  boeken over Jodocus Hondius.  Want in de schaduw van het Mercatorjaar 2012 wordt immers ook herdacht dat de cartograaf Jodocus Hondius, die zijn jeugdjaren in Gent doorbracht,  vierhonderd jaar geleden, in februari 1612, stierf. Mercator was in de 16de eeuw immers niet de enige bekende cartograaf in onze streken. Jodocus Hondius kocht de gegraveerde koperplaten uit de nalatenschap van Mercator op, vulde ze aan met 36 nieuwe kaarten en gaf twee jaar later met succes de Mercator-Hondius Atlas uit. Meer info hierover vind je ook in dit artikel.

500 jaar ° Gerardus Mercator – 400 jaar † Jodocus Hondius

2 gedachtes over “500 jaar ° Gerardus Mercator – 400 jaar † Jodocus Hondius

Plaats een reactie