Het reizen vereist sterke zenuwen


“Het reizen vereist sterke zenuwen” schreef de misantropische Nederlandse schrijver Bob den Uyl (1930-1992) in de tweede helft van de vorige eeuw. Hoofdmoot van zijn verhalen vormt het getob over krakkemikkige hotelletjes, hilarisch gezeur over manke dienstverlening van bus- en spoormaatschappijen, gekoppeld aan het immens talent zich te ergeren aan de medereiziger of aan de bewoner van de stad waar hij terechtkwam.
Daarenboven was hij behept met een grondige afkeer van “bezienswaardigheden”. De titel Gewoon doorlopen er is niets te zien van de latere reisverhalenschrijver Rudolf Bakker kon vast op zijn goedkeuring rekenen. Om Bob den Uyl van de vergetelheid te behoeden stelde de VPRO vanaf 2004 de Bob den Uylprijs in, jaarlijks uit te reiken aan het beste literaire en/of journalistieke reisboek. Onder de gelauwerden vinden we o.a Rudi Rotthier, Minka Nijhuis en Cees Nooteboom terug.

Deze en andere literaire reisverhalen en op literatuur geïnspireerde reisgidsen worden nu tentoongesteld op de literatuurafdeling van de bibliotheek. U kan er terecht voor de onvolprezen Oog in ’t zeilreeks van uitgeverij Bas Lubberhuizen. Lectuur van deze literaire stedengidsen zorgt ervoor dat u steden als Madrid, Cambridge en Oxford, Triëste en St-Petersburg kan bezoeken op hoogst literair verantwoorde wijze, gewapend met weetjes over welke auteur er placht te resideren, te studeren, te flaneren of wat al niet meer. Niet zonder eigensteedse trots merken we op dat ook Gent in deze reeks is opgenomen.

Ook auteurs als Patrick Lateur (Amor in Roma), Leen Huet (Venetie, een literaire reis), Jan Lampo (Antwerpen in letters) en Tom Sintobin (Aan dezelfde zee) zorgden voor gelijkaardige fraaie werken.

Een mooi overzicht van de Nederlandse reisliteratuur werd onlangs door Jan Blokker samengesteld. Voor De Nederlandse reisliteratuur in 80 en enige verhalen diepte hij louter Nederlandse reisschrijvers op, van de twaafde eeuw tot nu.
Een boeiende kijk op landen en streken levert ook de “Mijn”-reeks op van uitgeverij Atlas, zoals Mijn Roemenië van Jan Willem Bos en Mijn Istanbul van Bernard Bouwman.

En daarnaast is er uiteraard nog het werk van de reisschrijvers pur sang. Met Cees Nooteboom, Jenny Diski, Paul Theroux, V.S. Naipaul en talloze anderen als gids kan u vanuit uw luie zetel inspiratie opdoen om de halve wereld te bereizen of u ter plekke vergewissen van de reikwijdte van hun verhalen.

De literatuurafdeling

Het reizen vereist sterke zenuwen

Plaats een reactie