Boekjeproef

boekje-proef-stickerOm taalontwikkeling en leesplezier op jonge leeftijd te stimuleren, loopt nu in enkele kinderdagverblijven en bij onthaalouders van de Stad Gent het proefprojectBoekje Proef. Dit samenwerkingsproject van de Stedelijke Openbare Bibliotheek en de Dienst Kinderopvang van de Stad Gent wil het boekenplezier bij de allerkleinsten vergroten. Met focus op gezinnen waar lezen niet vanzelfsprekend is.

Baby’s en boeken? Natuurlijk!

In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en verhalen leren veel nieuwe woorden en zinnen. Ze zijn taalvaardiger, kunnen later sneller zelfstandig lezen (en lezen graag) en kunnen beter rekenen. Samen in een boekje kijken versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Met het project Boekje Proef laten we baby’s en peuters proeven (ook letterlijk!) van boeken. Het boekenaanbod van de kinderdagverblijven en onthaalouders wordt uitgebreid met een collectie van de Bib, kinderbegeleiders volgen een vorming met voorleestips en er worden voor de ouders en kinderen rondleidingen georganiseerd in de plaatselijke bibliotheek.

Voor elk kind wat wils.

Welk boek kies je dan voor je baby en met welke verhalen kan je je peuter boeien? We delen hier een handig overzicht van Stichting Lezen:

De eerste maanden
Een baby voelt (en proeft) graag knisperboekjes, badboekjes, stoffen boekjes en houdt van felle kleuren. Laat ze overal in huis rondslingeren, want je kind leert boekjes al spelenderwijs kennen. In het begin heeft je baby misschien enkel plezier in het omslaan van de pagina’s. Laat hem gerust experimenteren. De prenten bekijken volgt later wel.

Na 1 jaar
Na ongeveer een jaar wordt je kind handiger met kartonboekjes. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse dingen zoals speelgoed en eten, zijn ideaal. Je kan vertellen wat je ziet, geluiden nabootsen en inspelen op de reacties van je kind. Je baby begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen! Tips van de Bib: Wat is het mooi donkerSssst slapenMmmm etenKijk mij nou,Poesje mauwDag boek, dag zon, dag koekAuto boemBroem! , ToetaBoem,Kijk je mee? Wilde dierenWelterusten!Kom je eten? , Groaarrr! Ik ben een leeuwWie is de kleinste?De kar van de koning

Rond 2 jaar
Rond de leeftijd van twee jaar genieten kinderen van eenvoudige, herkenbare verhalen die een tikkeltje grappig of ondeugend zijn. Zoek je een geschikt boek voor je peuter? Ga dan niet op leeftijd af, maar speel in op wat je kind boeit. Wil het een verhaal of een aanwijsboekje? Zoek boeken die aansluiten bij zijn leefwereld: aankleden, in bad gaan, boodschappen doen, afscheid nemen, een nieuw broertje of zusje. Je peuter houdt van veilige, herkenbare verhalen met figuren die net als hij ondeugend, nieuwsgierig en tegendraads zijn! Tips van de Bib: Kaatje en de oppasOp de grote wcDe kleertjes van KarelHet grote knuffelboekKonijn is viesKarel gaat naar schoolAnna poetst haar tanden,Kaatje helpt mamaTarari tarareraKikker is jarigMama kwijtOver een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeftAnton en de blaadjesKom bij mijIk zou wel een kindje lustenWaarom lig jij in mijn bedje?

Liedjes en versjes
Samen eenvoudige rijmpjes opzeggen en kinderliedjes zingen vindt je kind heel prettig. Het geniet van klank, ritme, intonatie en van jouw aandacht. Een baby begrijpt schoot – en wiegeliedjes nog niet, maar herkent wel snel de melodie als hij een liedje vaak hoort. Herkenning doet hem lachen en herhaling prikkelt hem tot nabootsing. Stimuleer je baby tot meebewegen, wiegen of meeklappen. Een peuter probeert al vlug om zelf mee te zingen. Tips van de Bib: Een schaap met witte voetjesEén twee drie vier: een scala van kinderliedjesIk zie je wel, ik hoor je welKapitein Winokio presenteert: handjes draaienOzewiezewozeWie knipt de tenen van de reus?

Meer boekentips vind je op de nieuwe boekenzoeker 0 tot 8 jaar of op Pluizer.

2013 – Jaar van het Voorlezen!

Stichting Lezen organiseert in 2013 het Jaar van het voorlezen en wil zoveel mogelijk mensen – kinderen én volwassenen – laten ervaren hoe waardevol voorlezen is. Niet alleen omdat het leuk en gezellig is, maar ook omdat het goed blijkt voor de ontwikkeling. En dat is niet alleen het geval bij kleine kinderen: ook wanneer kinderen zelf al kunnen lezen, heeft voorlezen zin.

Alle activiteiten van het Jaar van het voorlezen vind je op de uitinvlaanderen.
In de hoofdbib Zuid vindt er elke eerste zaterdag van de maand eenvoorleessessie voor kleuters plaats, van 10u30 tot 11u15 in de jeugdafdeling. Ook Het Huis van Alijn zet voorlezen een jaar lang in de kijker en start in de paasvakantie met verhalen voor grote en kleine oren.

Patricia Huyghe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s