Zomerboeken Non-fictie 2016


hetlevenovertienmiljoenjaarWil u zich deze zomer op een verantwoorde wijze in uw luie zetel neervlijen? Geboeid door een uitstekend boek lijkt ons dan de allerbeste optie. De medewerkers van de non-fictie-afdeling  proberen u daarbij te helpen: we namen het voorjaarsaanbod aan nieuwe boeken onder de loep en maakten overzichtslijstjes  met  de belangrijkste en beste boeken:

Filosofie
Geschiedenis en politiek
Kunst
Mens en maatschappij
Psychologie en gezondheid
Religie
Vrije Tijd
Wetenschappen en techniek

Per rubriek gaan we wat dieper in op een aantal echte toppers op deze lijsten.

SPQR van Mary Beard beschouwen we als de absolute voorjaarsklapper uit de lijst Geschiedenis en politiek. Beard schreef een meesterlijke geschiedenis van het Romeinse Rijk voor een breed publiek, wat haar niet weerhield om populaire mythes te ontmaskeren en bronnen kritisch in vraag te stellen. Nog twee indrukwekkende nieuwe titels: in De Zijderoutes bekijkt Peter Frankopan de wereldgeschiedenis eens vanuit een Aziatisch perspectief en in De Duitse Oorlog beschrijft Nicholas Stargardt aan de hand van brieven en dagboeken hoe Duitse burgers en soldaten de Tweede Wereldoorlog beleefden.
De controversieelste en verrassendste bestseller op de geschiedenislijst is ongetwijfeld The Rise and Fall of American Growth. The US standard of living since the Civil War van de gerenommeerde econoom Robert Gordon. Met zijn ophefmakende stelling dat er de laatste 45 jaar geen grote technologische revoluties meer plaatsgrepen joeg hij wereldwijd techno-optimisten (zoals Bill Gates) de gordijnen in. De technologische vernieuwingen tussen 1870 en 1970 waren belangrijker en verliepen sneller: toen overspoelde de VS de wereld met grote uitvindingen die het dagelijkse comfort enorm verbeterden en de levensverwachting spectaculair deden stijgen. Na 1970 voegde de zgn. Derde Industriële Revolutie met o.a. de opkomst van het internet daar weinig aan toe, noch aan de levensstandaard, noch aan de economische groei en productiviteit. Daarbovenop voorspelt Gordon dat door dit gebrek aan grote uitvindingen de lage groei nog 25 jaar zal aanhouden.
Voor nog gewaagdere toekomstprojecties op héél lange termijn zorgen paleontoloog Jean-Sébastien Steyer en modelontwerper / illustrator Marc Boulay in Het leven over tien miljoen jaar, een boek uit de lijst Wetenschappen en Techniek. Het boek probeert méér dan een kleurrijk geïllustreerde, totaal vrijblijvende science-fiction-fantasie te zijn: het creëert een realistisch, ‘evolutionair en esthetisch verantwoord perspectief’. Op basis van hedendaagse, wetenschappelijke kennis van o.a. de paleontologie, de platentektoniek en de evolutieleer schetsen de auteurs een ‘plausibel scenario’ hoe de huidige fauna zich over miljoenen jaren zou kunnen ontwikkelen. Van de Homo sapiens zou dan al lang geen sprake meer zijn…
Wat lichtere kost in de rubriek Vrije tijd. Zomer = Tour-tijd. Vele wielerliefhebbers zullen in juli opnieuw aan hun televisiescherm gekluisterd zitten. De kans dat een Belg dit jaar de Tour wint is alweer uiterst miniem maar met Lucien!, de autobiografie van de laatste Belgische Tourwinnaar Lucien Van Impe, kunnen oudere supporters nostalgisch herinneringen ophalen aan vervlogen tijden. Jongere lezers kunnen dan juist weer kennismaken met het legendarische klimfenomeen. Van Impe gaat in zijn boek vooral in op zijn Tourtriomf in de bloedhete, memorabele zomer van 1976, nu alweer 40 jaar geleden.
Vakantie: ook tijd om uw overbodige spullen naar de kringloopwinkel te brengen? Trendwatcher James Wallman schrijft in zijn boek Ontspullen dat er een verband zou zijn tussen te veel bezittingen verwerven, obesitas en te weinig lichaamsbeweging. De accumulatie van vetten, suikers en bezittingen was het afgelopen millennium een noodzaak om te overleven, maar dit bedreigt nu onze gezondheid. Door de stagnerende economie zit er volgens de auteur niets anders op dan te ontvetten. Tegenover de risico’s van consumptie omwille van prestige, plaatst hij het delen van belevenissen. Dit boek is een praktisch manifest voor een nieuw en gelukkiger waardensysteem in de 21ste eeuw.
Ook voor wie tijdens de vakantie op zoek gaat naar een nieuw lief is er nog hoop. Het praktische boek De nieuw single : wat als je (opnieuw) alleen bent doorbreekt het stereotype mediabeeld over de 1,6 miljoen gelukkige singles in België. De auteurs stellen dat onder de singles verscheidenheid nu troef is. De zoektocht naar een nieuwe partner en de verschillende fases bij het aangaan van een nieuwe relatie zijn ook niet voor iedereen hetzelfde. Kortom, een boek om uw situatie als single beter in te schatten.
Naast meer praktische titels, zoals de twee voorgaande, vindt u op de lijst Mens en Maatschappij ook boeken over de brandend actuele thema’s van deze tijd. Over vluchtelingen bijvoorbeeld: in Vluchten hoeft niet meer volgt u de belevenissen van oorlogsvluchtelingen en hun buddies van nabij. Op basis van interviews met talrijke vluchtelingengezinnen stellen de auteurs dat het beeld van de gelukzoeker-vluchteling niet altijd klopt. Zo moest Mustafa samen met zijn gezin Syrië ontvluchten omdat hij uit het leger van Assad deserteerde. De buddies vertellen over hun motieven om vluchtelingen op te vangen en hen beter te laten integreren in onze samenleving.
Nog één topper, nu op de lijst Kunst. Over de Belgische schilder Henri Evenepoel was nog niet veel gepubliceerd, maar nu brengt Eric Min in Evenepoel (1872 -1899). Een schilder in Parijs een aantal nog onbekende feiten aan het licht. Hiermee verschijnt eindelijk de uitvoerige biografie die de veelbelovende, maar zeer jong aan tyfuskoorts gestorven, kunstenaar al lang verdiende. Tegelijkertijd schetst Eric Min (tevens auteur van De eeuw van Brussel) met dit boek ook een boeiend beeld van het Parijse kunstmilieu, waarin Evenepoel sinds 1892 verkeerde.

Tot zover dit kransje aanraders op onze zomerlijsten.  De komende weken vindt u op twee themastandjes op de tweede en derde verdieping in Bib Zuid nog een grotere selectie. Kom uw zomerboeken zelf maar kiezen!

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier !

Afdeling Non-fictie

Zomerboeken Non-fictie 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s