Laurens De Keyzer (1947-2016) overleden


laurensdekeyzersafscheidnemenJournalist en auteur Laurens De Keyzer is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden in een Gents ziekenhuis.
De Keyzer was musicoloog van opleiding en begon zijn journalistieke carrière als recensent klassieke muziek en opera bij de Gazet van Antwerpen. Vanaf 1975 werkte hij voor De Gentenaar,  13 jaar later stapte hij over naar Het Nieuwsblad en in 1992 begon hij te schrijven voor het wekelijks magazine van De Standaard, waar hij later een column ‘De kleren van De Keyzer’ zou krijgen.
Hij maakte paginagrote verhalende interviews en reportages en werkte onder andere samen met fotograaf Michiel Heyndrickx, met wie hij het boek Over Gent zou publiceren. De Keyzer was ook bevriend met Jan Hoet en dat resulteerde  in 2 boeken over de flamboyante museumdirecteur: Jan Hoet : LXV en In de wereld van Jan Hoet. Zijn bekendste publicatie, die hij samen met Bob Coolsaet maakte, was ongetwijfeld Het penseel van de liefde waarin hij de befaamde uroloog interviewde. Als veelzijdig journalist, met een zeer breed interesseveld, schreef De Keyzer immers niet alleen over cultuur, maar over zeer uiteenlopende onderwerpen. Hij publiceerde dan ook meer dan 20 boeken, zowel non-fictie als fictie, over heel diverse thema’s: godsdienst, psychologie, liefde, rouwprocessen, kunst, monumenten, muziek, plastische chirurgie …  teveel om allemaal stuk per stuk te overlopen. Zijn boeken staan bijgevolg her en der verspreid in de bibliotheek, maar we hebben ze momenteel verzameld op een stand in de themazaal van Bib Zuid.

Laurens De Keyzer (1947-2016) overleden

7 gedachtes over “Laurens De Keyzer (1947-2016) overleden

 1. Ria Lembregts zegt:

  Dank voor al het moois dat u achtergelaten hebt. Ik ben dikwijls ontroerd geweest door wat u schreef. Mijn oprecht medeleven aan allen die u lief hadden. Ria Lembregts-Aeschlimann

  Like

 2. Hendrika Van der Plaetsen zegt:

  Onverantwoord dat De Standaard destijds de tweewekelijkse column van Laurens De Keyzer afvoerde. Ik keek er telkens – en velen met mij – enorm naar uit. Gelukkig is er het boek “De Kleren van De Keyzer” dat wij koesteren, samen met de vele andere pareltjes die zijn pen voortbracht. Wij verliezen een goede vriend, onwezenlijk…

  Like

 3. Mim El Messaoudi zegt:

  Laurens,
  Jij leeft eeuwig in al jouw ontroerende, mooie woorden.
  Hartelijk DANK..
  Veel troost voor jouw dierbare familie.
  Mim El Messaoudi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s