Library sessions: Joni Sheila (za. 09/04)


20160315_DO_Joni Sheila

De Gentse singer-songwriter Joni Sheila is de muzikale gast van de library sessions op zaterdag 9 april 2016 in de Afdeling Muziek en Film van bib Zuid. Het concert is gepland van 15 tot 16 uur en de toegang is gratis.

Wie is Joni Sheila?
Joni Sheila is genoemd naar Joni Mitchell. Ze voelde zich altijd een buitenbeentje en werd op school gepest omdat ze er anders uitzag: ze is van half Filipijnse en half Belgische afkomst. Ze was een gemakkelijk doelwit voor haar kwelgeesten omdat ze niet voor haarzelf durfde opkomen.
Muziek werd haar toevluchtsoord: ze zat in haar eigen wereld als ze naar muziek kon luisteren. Ze had bewondering voor de muziekmakers, vooral voor de jongens met een gitaar die bovendien veel aandacht kregen van de meisjes. Joni vroeg zich af of het omgekeerd ook zou werken. Wat als zij gitaar leerde spelen, zou ze dan aandacht van jongens krijgen of tenminste mensen ontmoeten, nieuwe vrienden maken?
Sheila leerde zichzelf gitaar spelen en begon haar eerste liedjes te schrijven. In het begin was ze verlegen en schuchter. Door muziek te spelen bloeide ze open: ze ziet er nog uit als een onschuldig poppemieke maar staat ze op het podium met tonnen lef.

Waar haalt ze haar inspiratie?
Joni kijkt enorm op naar KT Tunstall en noemt haar een vrouw met ballen, die haar inspireerde om muziek te beginnen spelen. Haar muzieksmaak is heel uiteenlopend. Ze is opgegroeid met R&B en hiphop maar luisterde tegelijkertijd ook naar rock, gaande van Alicia Keys naar Radiohead tot Nine Inch Nails.

De straat is de beste school voor haar geweest. Joni is blij dat ze weet hoe ze een show kan brengen in de straat, wanneer niemand zoiets verwacht. Ze heeft als straatmuzikant geleerd met mensen om te gaan, hoe ze hen kan bereiken en raken.
Ze heeft dat op een grotere schaal toegepast toen ze haar debuutalbum Change wou opnemen en via een crowdfunding campagne om hulp vroeg aan haar fans, familie en vrienden. Haar project lukte en daardoor werd ze uitgenodigd naar Wenen om een TEDx talk te brengen over haar ervaringen.

Toekomstplannen?
Joni Sheila heeft geen te volgen masterplan opgesteld. Ze probeerde vroeger via de klassieke manier hoger op de muzikale ladder te komen maar daar heeft ze het in Vlaanderen helemaal mee gehad. Ze reist nu de wereld rond en speelt op straat, in clubs en cafés. Ze blijft gewoon gaan en ziet wel waar ze terecht komt. Ze vindt dat door alleen te reizen je jezelf leert kennen en je ook veel mensen ontmoet. Het is verrijkend en ze heeft meer geleerd ‘on the road’ dan op de schoolbanken.
Volgende week reist ze naar Dublin, deze zomer trekt ze door Noord-Europa, tegen Kerstmis wil ze in Australië zitten en tussendoor misschien een beetje Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

The Art of Asking van Amanda Palmer is voor Joni het boek dat de meeste indruk heeft nagelaten. Palmer is ooit begonnen als levend standbeeld op straat terwijl ze het ook met haar band probeerde te maken. Het platencontract dat ze aangeboden kreeg was van korte duur en dus heeft ze zichzelf vrijgevochten en met behulp van haar fans, vrienden en familie haar volgende muzikaal project kunnen verwezenlijken. Vandaag is ze volledig onafhankelijk, volledig gesteund door haar achterban. Niet onverwacht een inspirerend verhaal voor Joni Sheila.

Luister naar het verhaal van Joni Sheila, bezoek de website en volg haar op Facebook.

Philippe Paelinck, Afdeling Muziek en Film

Library sessions: Joni Sheila (za. 09/04)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s