Gelezen/bekeken: Stripleesgroep in de bibliotheek


18-scott-mccloud-the-sculptor.w1200.h630

Neen, neen, geen exotische danseressen of roze neonlichten. ‘De Stripclub’ is een leesgroep die tweemaandelijks samenkomt om de betere graphic novel te bespreken. Een initiatief dat de liefhebber van het genre (waar ik mezelf ook onder reken) zeker kan bekoren! De leesclub is op woensdag 20 april 2016 te gast in de stripafdeling voor volwassenen in bib Zuid.

Bij een van de vorige bijeenkomsten werd gekozen voor ‘The Sculptor’ (vertaald in het Nederlands als  ‘De Beeldhouwer’) van de Amerikaan Scott McCloud. In de stripwereld zeker geen onbekende, want hij zat ten eerste achter de superhero comic ‘Zot!’ en ten tweede achter een aantal basiswerken over hoe men strips kan begrijpen – en verder nog – maken, respectievelijk ‘Understanding Comics’, ‘Reinventing Comics’ en ‘Making Comics’. ‘The Sculptor’ heeft alleszins heel wat aandacht opgeëist in de Amerikaanse pers. ‘The Guardian’, ‘The New York Times’, ‘The Telegraph’… waren allen zeer lovend. Reden te meer om deze graphic novel onder de loep te nemen.

‘The Sculptor’ is een magisch-realistisch werk, vrij monochroom opgetrokken in blauw-, wit- en zwarttinten. Daarin heeft de ‘struggling young artist’ David Smith, (zoals de titel al doet vermoeden) een beeldhouwer, alle deuren achter zich dichtgeslagen. Hij is overtuigd van zijn talent, maar heeft geen vangnet meer, en besluit zijn verdriet dan maar te verdrinken. Opeens verschijnt de dood aan hem in de gedaante van een gestorven oom. Er volgt een Faustiaanse deal, waarbij Smith zijn leven laat inkorten tot 200 dagen. Daartegenover staat dat hij elk materiaal naar zijn hand kan zetten. David stort zich volledig op zijn kunst, maar de 200 dagen blijken vrij weinig als hij opeens de liefde van zijn leven tegenkomt in de gedaante van de wispelturige Meg.

Dat is het verhaal in een notendop, zonder uit te wijden over de details of te willen ‘spoilen’. In de groep werd het werk met gemengde gevoelens ontvangen. Sommigen gaven aan oprecht ontroerd geweest te zijn (zelfs tot tranen toe), anderen waren dan weer niet te spreken over de wat clichématige verhaallijn. Het egocentrische hoofdpersonage kon dan weer bij niemand op echte sympathie rekenen, wat deed denken aan het in een eerdere sessie besproken Mijn Begrafenis van Maarten De Saeger. Het is wel duidelijk dat, als je er aandacht aan besteedt, ziet dat McCloud de trucs die hij uitlegt in zijn standaardwerken over strips zelf toepast in ‘The Sculptor’. Die vaststelling geeft het geheel een wat sequentiële, machinale indruk.

Het is een graphic novel die aangenaam leest, maar het zondagnamiddag gevoel blijft niet noodzakelijk hangen. De groep voegde daaraan toe (en daar sluit ik me bij aan), dat na de zware dobber die Alan Moore’s From Hell bleek te zijn bij de vorige bijeenkomst ‘The Sculptor’ een licht verteerbare maaltijd was. Conclusie: voor de romantici onder ons die met geen al te beklijvend gevoel willen achterblijven.

Jeremy Herremans, lid van ‘De Stripclub’

Gelezen/bekeken: Stripleesgroep in de bibliotheek

Een gedachte over “Gelezen/bekeken: Stripleesgroep in de bibliotheek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s