Feest in bibliotheek Zuid – weg van de stad!


Zelfgemaakte 3D-steden, creatieve leefstraten en een geïmproviseerd toneelspektakel maakten de spetterende slotdag uit van de Jeugdboekenweek op zaterdag 19 maart. Met een kleine fotoreportage nemen we je even mee naar een aantal activiteiten.

GENTSE LEEFSTRATEN IN PREMIERE

Hoe ziet jouw ideale straat eruit? Een leuke bende nam vorige zomer de camera in eigen handen en maakte een kortfilm over hun Gentse Leefstraten. De film is gemaakt door kinderen van verschillende leeftijden. Zij waren alvast heel tevreden over het resultaat.

IMG_0610
Alle kinderen mogen een doosje zelfgemaakte popcorn nemen om tijdens de film op te eten. (Foto: Heleen Claeys)
IMG_0607
(Foto: Heleen Claeys)
IMG_0626
Iedereen popcorn? Dan kan de film beginnen! (Foto: Heleen Claeys)

Virtuele wandeling

In de Achilles Musschezaal genoten kinderen van een 3D-workshop. Met het tekenprogramma SketchUP  konden ze stoelen, auto’s en zelfs gebouwen ontwerpen. “Het is helemaal niet moeilijk”, verklaart Mario Matthys, projectcoördinator Gent in 3D. “De jongste in het klasje was negen jaar. Bovendien is er geen zware pc nodig om het programma te installeren.”

2
Met een blik vol bewondering maakten de kinderen hun eigen huis. (Foto: Celine Camu)

“We willen burgers aanzetten om te tekenen. Hun creaties kunnen ze doorsturen en worden gebruikt in een 3D-programma, waarin je een virtuele wandeling kunt maken. Dit programma zorgt voor interactie tussen burger, bestuur en ontwerpers”, zegt Mario Matthys. Het zijn als het ware de moderne maquettes om projecten voor te stellen.

DSC_0024
(Foto: Celine Camu)

Het 3D-programma stond naast de workshop uitgestald. Met een eenvoudige Playstationconsole konden de bezoekers een virtuele wandeling maken door de stad Gent. John Vermaut, 3D-medewerker van Gent in 3D geeft een woordje uitleg: “Dit programma is een visualisatiesoftware van 3D Studio Max en is gemaakt op basis van foto’s en video’s. Er zitten ook een aantal animaties in verwerkt zoals de weersomstandigheden en varende bootjes. Doordat de bezoeker omringd wordt door drie schermen, lijkt het of we echt in de stad wandelen.”

Stad van de toekomst

Op de jeugdafdeling van de bibliotheek konden kinderen hun eigen stad bouwen. Met kleurrijke legoblokjes, papier en stiften maakten ze er een mooi kunstwerk van.

4
(Foto: Celine Camu)
6 (1)
(Foto: Celine Camu)

Tafeltoneel

13
(Foto: Celine Camu)
IMG_0638
(Foto: Heleen Claeys)

Onder leiding van juf Leentje Van Caneghem hebben een aantal kinderen van de Gentse basisschool Het Prisma een toneelstuk in elkaar gestoken. Uit improvisatie is een grappig stuk ontstaan waarbij zowel het decor, de tekst en de achtergrondgeluiden een creatie van de leerlingen zijn. De tafel speelde in het decor een belangrijke rol en werd in verschillende posities geplaatst om telkens een andere scène uit te beelden. Verschillende verhalen en personages kwamen aan bod, van een uitbundige superman tot een verlegen kat, alles kon.

9
Geconcentreerde blikken vol sterallures (Foto: Celine Camu)
IMG_0640
Op het einde van de voorstelling zien we alleen maar blije gezichtjes (Foto: Heleen Claeys)

Verslag door Celine Camu en Heleen Claeys (studenten Journalistiek Artevelde Hogeschool)

Feest in bibliotheek Zuid – weg van de stad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s