De top 3 van Marc Reugebrink


marcreugebrinkDe Nederlandse, in Gent wonende schrijver Marc Reugebrink was onlangs in het kader van Gent kleurt Oranje in de bibliotheek te gast om zijn top 12 van boeken, muziek en film voor te stellen. Die top 12 vindt u op ons Uit de kast-platform. Uit die top 12 selecteerde hij nog eens zijn persoonlijke top 3 die hij hieronder zelf toelicht:

Het land van herkomst – E. Du Perron (1935)
Ik blijf er maar steeds bij terugkomen: Het land van herkomst (1935) van Eduard (Eddy) du Perron (1899-1940), de in toenmalig Nederlands-Indië geboren Nederlandse schrijver die eerst in Brussel, later in Parijs zijn domicilie koos. In deze roman tracht hij het verhaal van zijn jeugd in de koloniën te vertellen aan Jane, zijn tweede vrouw, maar de ‘journalistieke werkelijkheid’, die van 1933, als Hitler in Duitsland aan de macht is gekomen en Parijs wordt opgeschrikt door financiële schandalen en gewelddadig verlopende demonstraties van fascisten en communisten, verhindert hem meer en meer het verhaal over zijn kindertijd te vertellen. ‘De krant stroomt tegen het dagboek’, zo stelt hij.

De kameraad – Cesare Pavese (1947)
De intrigerendste beginzin is voor mij: ‘Ze noemden me Pablo omdat ik gitaar speelde’ uit De kameraad van Cesare Pavese. Een raadselachtig begin van een verhaal over een man zonder eigenschappen wiens grootste ambitie het lijkt te zijn om ‘het leven van iedereen’ te leven. Een soort bildungsroman die zich afspeelt in de jaren dertig. In Spanje woedt de burgeroorlog. In Italië heersen de fascisten. De wereld vraagt Pablo te kiezen. Pavese’s ogenschijnlijk eenvoudige stijl verleent een mythische glans aan de beschreven gebeurtenissen, waarin Pablo Pablo is, enkel en alleen omdat hij gitaar speelt.

Vallende stilte. Een keuze uit eigen werk – Gerrit Kouwenaar (2008)
‘Zo helder is het werkelijk zelden’ — Gerrit Kouwenaar, met afstand de meest invloedrijke dichter van de roemruchte ‘Vijftigers’ in Nederland (Lucebert, Elburg, Campert, Schierbeek). Zijn werk werd (en wordt) wel eens ‘moeilijk’ of ‘intellectualistisch’ genoemd, maar wie verder kijkt, vanuit de laatste bundels begint te lezen, ziet een indrukwekkend poëtisch oeuvre dat geheel in het teken staat van de aanvaarding van en het verzet tegen het eigen menselijk tekort, de eigen dood. Het heeft tot klassieke gedichten geleid, en tot een heel nieuw soort ontroering. Een grote meneer van een groot poëtisch oeuvre.

Marc Reugebrink

De top 3 van Marc Reugebrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s