Belezen Wetenschappers In Vooruit – aflevering 2


onder professoren

Op woensdag 28 oktober 2015 interviewde Pat Donnez wetenschappers Patrick Van Damme (Tropische en Subtropische Landbouw UGent), Dominique Benoit (Intensieve Zorg UZ Gent) en Petra De Sutter (Reproductieve Geneeskunde UZ Gent) over hun favoriete literaire werken.

Patrick Van Damme is heel taalgevoelig, leest in het Nederlands en vooral in het Engels, is tegen “het gezochte”, een voorstander van “slow is beautiful” en kiest eerst voor de klassieker en sleutelroman die zich afspeelt in het academisch milieu Onder professoren (1975) van Willem Frederik Hermans.
De tweede leestip van Patrick Van Damme is The constant gardener (2001) van John le Carré (bekende spionage- en thrillerschrijver van verfilmde romans zoals The spy who came in from the cold uit 1963). Van Damme blijft voortdurend wegdromen en stilstaan bij het lezen van prachtige Engelse zinnen in The constant gardener.

Dominique Benoit pleit vanuit zijn leeservaring van bijvoorbeeld het verhaal De tweede broodjesroof uit De broodjesroofverhalen (2012; ook verschenen in 2005 in De olifant verdwijnt) van Haruki Murakami voor het verplicht lezen van fictie voor artsen in opleiding. Zich inleven in de romanpersonages en opgaan in de absurde Murakamiwereld (“cognitief machismo”) creëert enerzijds afstand (“loslaten”, “fouten maken” en “creativiteit”) en ontwikkelt bij artsen de nodige empathie voor de opvang van en communicatie met patiënten en hun omgeving.
In zijn tweede romankeuze The sense of an ending (2011; Alsof het voorbij is (2012)) van de Engelse schrijver Julian Barnes wordt Dominique Benoit geboeid door het “zintuiglijke als trigger voor het geheugen” van het hoofdpersonage Tony Webster.

Petra De Sutter herinnert zich haar boeiende lectuur als twintigjarige van De meester en Margarita (eerste Nederlandse vertaling in 1968) van de Russische schrijver Michail Boelgakov. Vooral de veelgelaagdheid (3 verhaallijnen) en Boelgakovs satire op de Stalinistische terreur ─ de roman was klaar bij de dood van Boelgakov in 1940 maar kon pas verschijnen in de Sovjetunie in 1966 ─ spraken haar aan. Een van de sleutelzinnen “Manuscripten branden niet” kwam ook terug in zijn brieven en dagboeken onder de titel Manuscripten verbranden niet (1992) bezorgd door Julie Curtis.
Ten slotte is Petra De Sutter ook gefascineerd door het omvangrijke meesterwerk van Marcel Proust, A la recherche du temps perdu (1913-1927) waarvan zij het eerste deel Du côté de chez Swann gelezen heeft. De zogenaamde “mémoire involontaire” opgeroepen door onder meer de beschrijving van bijvoorbeeld een madeleinekoekje maar ook de muzikaliteit van de Franse zinnen zijn twee redenen waarom dit werk haar bijzonder aanspreekt.

Joël Neyt, bibliotheekmedewerker, voor de Literatuurafdeling van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent

Belezen Wetenschappers In Vooruit – aflevering 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s