Keuzelijsten non-fictie 2015


edvanderelskenliefdesgescheidenis2Binnenkort overspoelen de media u ongetwijfeld met allerlei eindejaarslijstjes. De non-fictie afdeling begon daarom tijdig aan haar keuze van de  Beste Non-fictie boeken uit 2015, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken hoe u de donkere winteravonden en de eindejaarsvakantie op een verantwoorde wijze kan doorbrengen …

We deelden de lijstjes op in grote onderwerpsrubrieken:

Een greep uit enkele opvallende titels, vooral  in het licht van de actualiteit. Want we kunnen er niet omheen: het jaareinde werd beheerst door angst, zowel voor terreur als voor klimaatverandering. Als u een tegengif zoekt: in de voor het eerst in het Nederlands vertaalde klassieker De wereldrisicomaatschappij : op zoek naar de verloren zekerheid vraagt de dit jaar overleden socioloog Ulrich Beck zich af of we niet zijn doorgeslagen in ons verlangen naar veiligheid en bespreekt hij wat dat tot gevolg kan hebben.

Over klimaatverandering gesproken: in de lijst met de beste wetenschapsboeken staat  De schaduw van Tambora:  de grootste natuurramp sinds mensenheugenis, dat de gevolgen van  de vulkaanuitbarsting van Tambora in 1815 beschrijft. Die veranderde de loop van de geschiedenis: ze  had een wereldwijde impact op de temperatuur en het klimaat en tienduizenden mensen kwamen hierdoor om het leven. Journalist Philip Dröge schets een tijdsbeeld door ooggetuigen en tijdgenoten van de catastrofe aan het woord te laten. Ook in de lijst Geschiedenis staat een boek dat het deels over klimaatverandering en zijn gevolgen  heeft: Global Crisis War, Climate Change and Catastrophe in the Seventeenth Century  van Geoffrey Parker waarin hij focust op de tijdelijke klimaatverandering die als gevolg had dat tussen 1640 en 1660 een derde van de wereldbevolking stierf.

In ons blogbericht over de Zomerboeken non-fictie kon u al meer vernemen over het unieke boek KL: een geschiedenis van de naziconcentratiekampen, maar ook in het najaar verscheen een zeer belangrijk boek  over de nazi’s en WO II: Timothy Snyder benadrukt in  Zwarte Aarde dat de Holocaust juist veel breder was dan een genocide op de joden in de gaskamers. De meeste doden vielen buiten de concentratiekampen, in de gebieden en landen ten oosten van Duitsland, de zgn.  landen  van de  ‘Zwarte aarde’,  die tijdens WO II getroffen werden door een destructieve politiek.  In zijn boek dissecteert Snyder ook Hitlers ideeën  vanuit een zeer originele invalshoek: hij  beschouwt Hitler als een soort ‘ecologische anarchist’, die zeer bevreesd was voor een ecologische crisis en daarom ‘Lebensraum’ voor de Duitsers wou veroveren.

We hebben er nu meer dan genoeg catastrofe-boeken uitgepikt. Terug naar een tijd toen u in Parijs nog onbezorgd kon flaneren. Dit jaar verscheen namelijk een heruitgave van het iconische fotoboek van Ed Vander Elsken  Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés. De beroemdste Nederlandse fotograaf  trok tussen 1950 en 1954 in Parijs op met de roodharige bohémienne Vali Myers, en maakte van al zijn foto’s van haar een fotoroman.

Een ander uitstekend  kunstboek dat een stad portretteert is Kleurrijk Wynantz & Gent omstreeks 1820 met de prenten van Jean-Baptiste Wynantz, de  soldaat die in de periode 1820-1823 in Gent gelegerd was en aquarellen maakte van monumenten en stadsgezichten.

In De twintig boeken die ons denken veranderden stellen de redacteurs van de Groene Amsterdammer kort de meest spraakmakende en nu nog steeds inspirerende Non-Fictie boeken van na 1945 voor, die iedereen zou moeten kennen, van De tweede sexe van De Beauvoir, Naomi Kleins No logo tot Het einde van de geschiedenis en de laatste mens van Fukuyama.  Kortom een ideaal boek om uw kennis weer bij te spijkeren. In Hoe word ik Einstein of Da Vinci herleeft de gedachte van de Homo Universalis uit de renaissance. Vijftig vakspecialisten slagen erin  om niet  alleen de grote vragen uit de wetenschap, zoals biodiversiteit, stamcellenonderzoek, maar ook de grote maatschappelijke uitdagingen zoals de toekomst van de gezondheidszorg  glashelder uit te leggen. Ze maken wetenschap terug toegankelijk voor de gewone leek.

Uit de lijst Religie schuiven we een boek naar voren dat godsdienst in een positief daglicht stelt: cultuurtheoloog Frank Bosman houdt in God houdt van seks. Kleine theologie van de erotiek een pleidooi voor liefde, seks en erotiek, op basis van passages uit de Bijbel.

Cultuurfilosoof Jan Drost bekijkt in  Het romantisch misverstand : anders denken over liefde romantiek en liefde dan weer vanuit filosofisch en psychologisch perspectief en probeert misverstanden over romantiek uit de wereld te helpen. Psycholoog Ab Dijksterhuis heeft het in Op naar geluk. De psychologie van een goed leven dan weer over de manieren waarop de mens zijn eigen geluk kan beïnvloeden en vergroten.

In elk geval wenst de Non-fictie-afdeling  u nu al een gelukkig en liefdevol 2015 met ook veel leesplezier !

De Afdeling Non-Fictie

Keuzelijsten non-fictie 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s