Pat Van Beirs haalt Alles uit de kast


Zigeunergebroed-Pat-van-Beirs-333x500Tijdens het Alles uit de kast-festival komen bekende gasten hun 12 favoriete titels voorstellen in de bibliotheek, voor een beperkte groep mensen, tussen de rekken van de bibliotheek. Lees-, kijk- en luistertips met een persoonlijke touch.

Pat Van Beirs is een geboren en getogen Gentenaar (lees meer op Literair Gent). Waarom is deze ontmoeting met Pat Van Beirs een aanrader? Omdat u nieuwsgierig bent naar … waar hij als auteur, scenarist, vertaler zijn inspiratie haalt, wat hem drijft, welke passies zijn werk hebben beïnvloed – al dan niet in duo met Jean-Claude Van Ryckeghem. Alvast een voorsmaakje:

  • Vanwaar zijn fascinatie voor de geschiedenis, met grote G, maar ook van het dagelijks leven, wetenschap en techniek, godsdienst en bijgeloof, …? Jonkvrouw in de 14de eeuw in Gent en Brugge/Male (met onwaarschijnlijke keukenrecepten, bijgelovige remedies enz), Galgenmeid eind 16de eeuw in Antwerpen en Sevilla (Spaanse inquisitie, cartografie en ontdekkingsreizen, Breugel in een bijrolletje), Betty en Dodge in de aanloop naar Wereldoorlog II, Tunnel van angst in Antwerpen in 1933 (met oa Camille Huysmans en Einstein in gevaar), en recent Zigeunergebroed in Gent onder Willem I (1815-1830) (met professoren Kluyskens, gynecologie, en  Guislain, psychiatrie, de industriële revolutie en vele uitvindingen).
  • Veel historische informatie dus in de verhalen van Van Beirs (en Van Ryckeghem) , feiten die je als lezer deels (her)kent (altijd fijn), en die deels nieuw zijn (interessant). Je zou denken, informatie leest moeilijk, maar nee, je wordt meegezogen in het verhaal en je krijgt alles ‘en passant’ in een vloeiend geheel geserveerd. En het blijkt allemaal actueler dan je zou denken.
  • Vanwaar de voorkeur voor rebelse meisjes en jongedames als hoofdpersonage? Dames met de ambities van hun mannelijke tijdgenoten, die willen studeren, paardrijden, schermen/schieten, … en die voor niets of niemand bang zijn, maar toch vallen voor die ene charmante (maar foute?) jongeman. Bijna alles in de ik-vorm geschreven, waardoor de lezer zich goed kan inleven in het personage. Jonkvrouw Marguerite, de opstandige dochter van de graaf van Vlaanderen, Galgenmeid Gitte, zakkenroller en spionne, ‘Betty’ Bernadette Burgess, jonge Engelse lady in actie tegen nazi’s e.a. extremisten, Romanie Zigeunergebroed, studente, amazone en bendeleider, … en Matty in Aanrijding in Moscou.
  • En vanwaar de al even avontuurlijke mannelijke hoofdpersonages: Spijker, een bange maar toch wel moedige Gentse jongen of speurder Charlie Mooijman in Tunnel van angst (allebei hij-verhalen) en Zaki, vluchteling uit Afghanistan in Er zijn geen paarden in Brussel, een bundel aangrijpende verhalen van 6 jonge vluchtelingen.
  • Vanwaar zijn taalvirtuositeit? Voor hij samen met Jean-Claude Van Ryckeghem verhalen ging schrijven, maakten ze de Vlaamse versie van Chicken Run, met een fraaie waaier aan Vlaamse dialecten. Daarna kwam de rijke taal van de historische verhalen, met oude woorden – zo slim in de tekst gepast dat je ze meteen begrijpt – naast neologismen met fijne humor. Elk personage krijgt z’n eigen taal mee, overeenkomstig rang, stand en  omstandigheden.

Antwoord op al deze vragen – en veel meer – hoort u van Pat Van Beirs zelf, als hij op 28 november (om 14 en 16 uur) zijn 12 favoriete boeken, strips en films komt voorstellen aan een select publiek van een 20-tal personen.

Alles-uit-de-kast-festival 2015 - Pat Van Beirs

Schrijf snel in via Eventbrite, dan zetten we een stoel voor u klaar.

Myriam Verreycken, communicatie

Pat Van Beirs haalt Alles uit de kast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s