Elk blad valt eens van de boom…


blad vd boomNu de herfst de bomen in volle kleur zet, valt weer op wat een boeiende biotoop bomen, parken en bossen vormen. Het is de plaats waar  vergankelijkheid en nieuw leven zichtbaar in elkaar overgaan. De jaarringen van gevelde bomen laten u als het ware in de tijd terugkijken. De indrukwekkende stamschijf in het In Flanders Fields Museum toont o.a. de zwarte verwondingen van WO I.

Bossen blijven plekken waaraan avontuur en fantasie, beleefd in de kindertijd, blijven kleven. Welke herinneringen komen niet bij u boven bij het woord ‘bosspel’?

Uit de talrijke titels over bomen en bossen vermelden we hier enkele bijzondere exemplaren.

In de Week van het Bos editie 2000 zonden tientallen jongeren meer dan 500 gedichten in voor een poëziewedstrijd. In de bundel Tot het bos zijn adem heft leest u een selectie van de laureaten.

Kinderen joelen
en stoeien
in het bos

wandelen
met kaboutermensen
hand in hand

hoe lang geleden liep ik hier
op korte beentjes en zag verrukt
een puntmuts verdwijnen

ik kan de plek nog aanwijzen

Hélène Claeys

In Een boom is meer dan er staat verzamelde Paul Geerts honderd mooie boomgedichten uit de Nederlandstalige poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Zin in een poëtische boswandeling?

Bomen zijn eigenlijk
niet meer dan verloren dromen. Maar
hoe fier ze overeind blijven staan.

Marc Tritsmans

Het unieke fotoboek Merkwaardige bomen in België toont tientallen prachtexemplaren uit het monumentale bomenpatrimonium in natuur en stad. Ook de verhalen die verbonden zijn met deze oude getuigen zijn ongemeen boeiend.

Een gelijkaardig verbluffende fotoreeks presenteert kunstenaar Roel Jacobs (Monumental Trees Project) met Bomen in België revisited (2009). Twintig jaar nadat hij voor de Belgische Dendrologische Vereniging de foto’s maakte voor het standaardwerk Bomen in België bezoekt hij die oude bekenden opnieuw.

Wat doet de mens met het bos en de bomen? De prachtige cultuurhistorische studie Bomen en mensen: een oeroude relatie vertelt fascinerend over de etymologie, de symboliek, de mythen en sagen, de sprookjes en het volksgeloof verbonden aan onze inheemse bomen.

De Noor Lars Mytting schreef met De man en het hout een praktische handleiding over het kappen, hakken en stapelen van verschillende soorten hout.

Maar de twee titels uit het rijke aanbod die er echt uitschieten zijn Het bomenboek van Koos Van Zomeren en De man die bomen plantte van Jean Giono.

Natuurkenner Van Zomeren neemt de lezer mee op zijn ontdekkingstocht in de wereld van het Nederlandse bos. Hoe Jacob Van Ruisdael als eerste bomen portretteerde, over de bijzondere Zeeuwse eiken, over de relatie tussen bomen en paddenstoelen, over het vak van boomverzorger enz. Deze poëtische én informatieve columns worden prachtig geïllustreerd door Erik van Ommen.

In 1953 publiceerde de Franse dichter en romanschrijver Jean Giono (1895-1970) L’homme qui plantait des arbres. Het is een optimistisch ecologisch kortverhaal over een oude herder die in de dorre, ruige hooglanden van de Provence jaar na jaar doorgaat met het planten van eikels. Na vele jaren van  hard en eenzaam werk wordt het waste land een vruchtbare en opnieuw bevolkte streek. De tekst bij de intrigerende animatiefilm uit 1987 werd ingesproken door Philippe Noiret (sterke sonore stem!). Na lectuur van deze tekst doet u ongetwijfeld mee aan de komende boomplantactie in uw buurt.

Koen Temmerman, bibliothecaris non-fictie

Elk blad valt eens van de boom…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s