Het nieuwe audiovisuele universum van Moniek Darge


muziekdoos beethovenindian Moniek DargeNaar aanleiding van de Muziekmaand – die we in september 2015 voor de allereerste keer organiseren – stellen we in de inkomhal van de hoofdbibliotheek enkele muziekdozen van Moniek Darge in de kijker. Moniek zelf verwelkomen we voor een Uit de Kast-lezing op dinsdagmiddag 15 september tussen 12.30 en 13.30uur in de Musschezaal van de hoofdbibliotheek. Daar licht ze haar literaire en artistieke voorkeuren toe die haar inspireerden. Op zaterdag 5 september demonstreert ze een aantal muziekdozen tijdens het Voorleesuurtje voor kleuters (4-6 jaar).

Moniek Darge werd als kind al gefascineerd door muziekdozen. In Parijs, vlakbij Beaubourg, bezocht ze eens een indrukwekkende privéverzameling muziekdozen. Vanaf toen leek muziek maken boeiender dan ooit tevoren. Sinds vele jaren werkt ze aan een collectie alternatieve muziekdozen, een verzameling die ondertussen uit een honderdtal exemplaren bestaat. Deze muziekdozen vertellen een poëtisch audiovisueel verhaal, met als ingrediënten stille klanken, subtiele lichtreflecties en een vleugje bevrijdende kitsch als ironische noot. Over haar muziekdozen vertelt Moniek: “Op rommelmarkten kijk ik altijd uit naar interessante dozen en onderdelen en probeer me al voor te stellen hoe ze zullen klinken. Eens een keuze gemaakt begin ik te werken aan de visuele vormgeving. Traag maar zeker vullen mijn oren zich met de geluiden.”

Moniek Darge studeerde notenleer en viool aan het Conservatorium van Brugge, schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent en kunstgeschiedenis, filosofie en moraalwetenschappen aan de Gentse Universiteit. Ze is hoofdzakelijk actief als componiste, violiste en performer. Zij is gespecialiseerd in ‘soundscapes’ (klankschappen) en live-art performances, waarin zowel visuele als muzikale aspecten met elkaar verweven worden. Zowel het maken van soundscapes als van alternatieve muziekdozen is voor Moniek een fascinerend rondreizen in een nieuw audiovisueel universum. Ze is medebeheerder van Stichting Logos en bracht samen met Godfried-Willem Raes het Logos Duo op talrijke internationale podia. Naast de vele prijzen en onderscheidingen kreeg zij in 1997, met het Logos Duo, de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.

Stichting Logos is een unieke instelling. Deze stichting, gelegen in de Kongostraat in Gent, kennen we niet alleen als werkplaats voor professionele experimentele muziekproductie maar ook als internationale receptieve concertorganisatie en concertzaal en als documentatiecentrum over hedendaagse muziek. Oprichters Godfried-Willem Raes en Moniek Darge zijn sinds 1968 samen op zoek naar nieuwe manieren om muziek te maken. Logos biedt hen en gelijkgestemden de kans om te experimenteren met vooruitstrevende vormen van compositie, performances en robot-orkesten en dit aan een publiek te tonen. Het één-programma Iedereen Beroemd plaatste tijdens het voorjaar van 2015 gedurende een week zijn camera’s in het Gentse hoofdkwartier van Logos en bracht zo Stichting Logos binnen in de huiskamer van het grote publiek.

Moniek bouwt naast muziekdozen ook licht- en klanksculpturen, installaties en muziekinstrumenten. Al sinds 1970 heeft zij zich intensief toegelegd op interactionele vioolimprovisaties en in 1994 richtte zij de “Logos Vrouwen” op, een muziekensemble dat intermedia-improvisaties op het podium brengt. Tevens is zij lid van het M&M robotensemble en van het uitgebreide Logos Ensemble dat o.m. instond voor de uitvoering van Godfried-Willem Raes’ muziektheaterproducties Mach 96 en Rooie Niki, een straatopera waarin zij in 1998 de hoofdrol te vertolkte. Darge schrijft regelmatig artikels voor publicaties en organiseert eveneens tentoonstellingen. Naast haar vele performances in binnen- en buitenland en haar organisatorische activiteiten, doceerde Moniek Darge tot 2012 etnische muziek, kunstgeschiedenis en projectseminaries over beeldende kunst en muziek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium van Gent, beide nu gefusioneerd tot School of Arts. Als gastdocente geeft zij aan buitenlandse universiteiten regelmatig voordrachten. Talrijke lp- en cd-opnames illustreren haar muzikale creativiteit.

Tine Englebert, bibliothecaris Afdeling Muziek en Film

Het nieuwe audiovisuele universum van Moniek Darge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s