Vrijdag 28 augustus presenteert STAM het Gentse Citybook


citybooks_webNet als 20 andere steden is Gent al enkele jaren opgenomen in het Citybooksproject van het Vlaams Nederlands huis deBuren. Gecoördineerd door het STAM verbleven vijf auteurs in de Arteveldestad en schreven hun impressie neer, die teksten zijn zoals alle Citybooks downloadbaar op de site (zowel in audio- en als in tekstformaat)  en worden nu ook in een boekje gebundeld.

Dit boekje wordt feestelijk voorgesteld in het STAM op vrijdag 28 augustus in aanwezigheid van de auteurs Wim Brands, Annelies Verbeke en Niña Weijers. Ze leverden net als de Spaanse auteur Angeles Caso en de Duitse historicus Karl Schlögel de teksten. Met Gudrun De Geyter gaan ze in gesprek over hun verhalen, verblijf en indrukken van de stad.

Annelies Verbeke publiceerde dit jaar het fel opgemerkte en goed ontvangen ‘Dertig dagen’. Sinds haar succcesrijke debuut ‘Slaap’ (2003) geldt ze als een vooraanstaand Vlaams auteur, ze schreef verhalen, reportages, romans en theaterstukken. Voor ‘Tirol Inferno’ werkte ze samen met illustrator Klaas Verplancke, als voorvechter van het kortverhaal bracht ze met Sanneke Van Hassel de bloemlezing ‘Naar de stad’. Annelies Verbeke woont al een half leven in Gent en schreef voor Citybooks ‘Woonplaats‘. Een treffend citaat: ‘een stad kan voor haar alleen uit fragmenten bestaan, opgestapelde anekdotes, herinneringen en vaak herhaalde beweringen die straten, interieurs en feesten aan elkaar rijgen tot een vesting die nooit heeft bestaan’.

Wim Brands is vooral bekend als presentator van het televisieprogramma VPRO boeken waarin hij wekelijks auteurs interviewt over nieuw werk. Als kenner van de Nederlandse literatuur waagde hij zich recent aan het bloemlezen van de jonge generatie, wat resulteerde in ‘De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw : de nieuwe schrijvers van het nieuwe millennium‘, een selectie waarvoor hij ook beroep deed op zijn dochter. Naast een uiterst genietbaar interviewer die steeds enthousiasmeert is hij ook dichter, in 2014 verscheen ’s Middags zwem ik in de Noordzee. In zijn verhaal ‘De fanfare die een olifant opat’ duiken naast de expliciet vermelde Guido Lauwaert een aantal excentrieke figuren op, die echte Gentenaars moeiteloos kunnen plaatsen.

Niña Weijers was een van de literaire verrassingen van 2014. Haar debuut, de ideeënroman ‘De consequenties’, verwierf de Anton Wachterprijs 2014, kreeg de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en maakt ook kans op de Opzij literatuurprijs. In een recent zomerinterview met Knack gaat ze uitgebreid in op de ontvangst van haar geprezen debuut, haar Citybook verhaal ‘Eclips’ wordt voorlopig enkel in audioformaat aangeboden

Deze drie auteurs treden dus op 28 augustus aan, in het STAM, dat deze zomer ook een luik van de ‘80 days of summer – stories of identity‘ ‘ tentoonstelt. Fotografe Sanne De Wilde toont er de reeksen ‘Samoa Kekea‘, over albino bewoners van de eilanden Upolu en Savai’i. en ‘Snow white’. Zij stond in voor de foto’s in dit Citybook; nachtopnames van Gent die ze najaar 2014 maakte. Afscheidnemend directeur van deBuren Dorian van de Bremt sprak over dat werk bij de opening van de tento, die rede kan u hier lezen.

Inschrijven voor dit evenement kan via deze link. Tot eind augustus houdt de literatuurafdeling van Bibliotheek Zuid een kleine expo over de Citybooks.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Vrijdag 28 augustus presenteert STAM het Gentse Citybook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s