Shortfilms for you: een boek met kortfilms, de wereld in een ander licht


duncanspeakmanIn 2012 hadden we de Britse kunstenaar Duncan Speakman te gast in Timelab*. Hij had er net een tournee opzitten doorheen de wereld met zijn ‘subtle mobs’ (subtiele flashmobs). Mensen werden daarbij uitgenodigd om op een gegeven moment en plek in de stad via hun telefoon of mp3speler een pas doorgestuurde soundtrack te beluisteren. Een ronduit magische ervaring waarbij de stad rondom jou in een film leek te veranderen en jijzelf zowel toeschouwer als figurant werd, samen met ontelbare verwonderde anderen.

Tijdens zijn verblijf in Timelab nodigden we Duncan uit om iets tactiel te maken. Hij dacht meteen aan een boek, maar dan een boek met ervaringen.

Shortfilms for you werd geboren als een prototype in een houten box met daarin een boek, een mp3speler, een koptelefoon en een vergrootglas.
Vier exemplaren vertrokken per post naar vier continenten om een tournee te starten.
Eentje bleef in Gent en beleefde een testperiode in een lezersgroep van de Bibliotheek. Het project betekende de start voor een heel nieuw luik in het oeuvre van Duncan Speakman en zijn collectief Circumstance rond ‘boeken van de toekomst’.
Hij maakt in de UK furore met het project dat hij initieerde waaraan verschillende gerenommeerde schrijvers meewerken: ‘The book beyond the page’.

Shortfims for you is ondertussen verkrijgbaar als boek. Het boek is ook te koop in de shop van Timelab en uit te lenen in Bibliotheek Gent.

evadegroote

Zo kom ik bij het belangrijkste deel van mijn boodschap: Maak tijd voor Shortfilms for you om de ervaring te beleven waarvoor Duncan je met het boek de tools aanreikt. Je kan er een dag voor uit trekken, een gestolen dag die je op een trein, tram of bus brengt, in een café met een oude man in het vizier, in een intieme vingerdans met een vriend of een geliefde. Of je kan de aparte verhalen inplannen in je agenda in de loop van een paar weken, en als snoepjes savoureren in het midden van je routines. Doe het op je eigen manier. Maar doe het. Beleef ze allemaal.

Gastblogger: Eva De Groote vzw Timelab

* Timelab is een open stadslabo in Gent voor voor nieuwe samenwerkingsmodellen, prototyping en uitwisseling. Het gedeeld lab wordt gebruikt door ongeveer honderd leden. Het coworking Café is vrij toegankelijk van dinsdag tot en met vrijdag.

Shortfilms for you: een boek met kortfilms, de wereld in een ander licht

Een gedachte over “Shortfilms for you: een boek met kortfilms, de wereld in een ander licht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s