“De Krook komt stilaan tot leven” Interview met Annelies Storms, schepen van Cultuur


Met man en macht wordt er aan de toekomstige bibliotheek van Gent gewerkt. Het imposante gebouw verrijst dag na dag verder en iedereen kijkt vol ongeduld uit naar de opening die er eind 2016 aankomt. Ik had een gesprek met schepen van Cultuur Annelies Storms en directeur van de bibliotheek Krist Biebauw over het belang van de bibliotheek en de bouwwerken aan de Krook.

Deel I: Annelies Storms, over de band tussen de bibliotheek en de inwoners van stad Gent en de nieuwe initiatieven die aan bod zullen komen in de Krook.

U bent sedert 2013 schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen in Gent. Hoe verloopt uw relatie met de bibliotheek sinds het begin van uw mandaat?
Annelies Storms: “Als ik een ding ben te weten gekomen over bibliotheekmedewerkers, dan is het dat ze zeer gedreven zijn in wat ze doen. Er is een grote zorg voor de collectie en de wensen van het publiek, en dat allemaal terwijl de werking van de nieuwe bibliotheek wordt vormgegeven. Dat vraagt veel van mensen, maar ik vind dat ze dat schitterend doen!”

In een culturele stad als Gent speelt de bibliotheek steeds meer in op evenementen. Is dat volgens u noodzakelijk?
Storms: “Ik denk dat een bibliotheek eerst en vooral een bibliotheek moet blijven: het delen en lenen van boeken, muziek, films en dergelijke meer blijft toch de core business. Dat is ook wat mensen verwachten van een bibliotheek. Evenementen worden wel steeds belangrijker, maar alleen maar evenementen organiseren, dat gaan we ook niet doen.”

De digitalisering

Hoe komt het dat de bibliotheken in Gent nog zo goed draaien in een samenleving waar stilaan bijna alles digitaal gedaan wordt?
Storms: “Omdat veel mensen toch nog altijd genieten van iets tastbaars, iets dat ze in hun handen kunnen vastnemen. En wij hebben er altijd voor gekozen om het lidmaatschap gratis te houden. Dat zorgt ervoor dat de toegang tot de bibliotheek heel laagdrempelig is. Ook voor kinderen en jongeren, die toch wel grote ‘klanten’ zijn bij de filialen, is het zeer makkelijk om naar de bibliotheek te komen en er te lenen.”

Zal de bibliotheek meer inzetten op digitaal vlak wanneer ze naar de Krook verhuist?
Storms: “Zeker en vast. In een digitale wereld waar ongelofelijk veel informatie slechts een muisklik verwijderd is, moet de bibliotheek meer dan ooit inzetten op kennis, inzicht en het uitwisselen van ervaringen. In de bibliotheek komen heel veel mensen, dus het is ook de ideale plek om mensen wegwijs te maken in deze digitale wereld. In de toekomst komen er ook nog apps om de leners zo de collectie te laten ontdekken.”

Vooruitstrevende bibliotheek

Het afgelopen jaar is er veel veranderd op de werf van de Krook. Hoe voelt het om zoiets te zien verrijzen uit het niets?
Storms: “Het is natuurlijk een schitterend gebouw, en de werken gaan enorm snel vooruit. Vooral nu je in het gebouw kan kijken, merk je dat. Op de Open Wervendag, waaraan de Krook meedeed, werd het pas echt duidelijk dat het gebouw stilaan begint te leven. Ik kon mezelf echt al op die grote trap zien zitten met een boek.”

Waar kijkt u het meest naar uit in verband met de Krook?
Storms: “Ik kijk enorm uit naar de komst van de jongerenbibliotheek in het nieuwe gebouw. Nu hebben jongeren enkel een zeer bescheiden hoekje op de jeugdafdeling, maar de nood aan een plek waar jongeren zich goed voelen kon niet meer ontkend worden. Die plek komt er dus in de Krook, op de -2.”

Cultuur ontdekken

Hoe belangrijk is de band tussen de bibliotheek en de inwoners van stad Gent volgens u?
Storms: “Een bibliotheek is ontzettend belangrijk, niet alleen voor een stad maar voor alle gemeenten. Een bibliotheek is er voor iedereen, het zet mensen aan tot lezen, muziek ontdekken, de betere film, … Het is niet alleen een plek waar je gratis materialen kan lenen, het is ook een ontmoetingsplek en een plek waar kinderen op een leuke manier in aanraking kunnen komen met een rijkdom aan cultuur en literatuur.”

Welk boek zou u aanraden aan de leners van de bibliotheek?
Storms: “De leestip die ik zeker wil meegeven, lijkt wellicht een atypische keuze. 9000 toeren– 50 jaar muziek in Gent is een schitterend boek dat dit jaar verschenen is. Het is een particulier project van enkele Gentse journalisten, vormgevers en andere creatievelingen over 50 jaar muziekgeschiedenis in Gent. Muziek brengt ons samen, het zit in ons collectief geheugen en in het DNA van onze stad. Het is dus een echte aanrader waar je uren in kan lezen.”

Hebt u ook nog kijk- of luistertips?
Storms: “De cd Purple Rain van mijn grote held Prince. Tijdens het magische concert op het Sint-Pietersplein enkele jaren geleden stond ik daar, letterlijk in een purple rain van papiertjes. Ik heb er eentje opgeraapt en bijgehouden in mijn portefeuille, ik kan dat niet wegdoen. Mijn favoriete film is dan weer The Broken Circle Breakdown. Ik was op de opening van het filmfestival in 2012 en kon maar één ding doen: huilen! De acteerprestaties grijpen gewoon recht naar de keel. Er zitten ontzettend veel Gentse elementen in die film, dus als schepen van Cultuur in Gent permitteer ik mij wel enig chauvinisme.”

Emma Delhaise, stage journalistiek (Arteveldehogeschool)

“De Krook komt stilaan tot leven” Interview met Annelies Storms, schepen van Cultuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s