Zomerboeken non-fictie 2015


handboekslavenmanagementOpdat u zich tijdens de zwoele en luie maanden van het jaar toch geen moment zou vervelen en u aan uw algemene ontwikkeling en kennis van de actualiteit zou kunnen blijven schaven willen we u het puikje van de nieuwste aanwinsten non-fictie op een schoteltje aanbieden. De medewerkers van de non-fictie-afdeling van Bibliotheek Zuid braken zich daarom het hoofd over wat nu de betere boeken van de eerste helft van 2015 waren en dit leverde 9 keuzelijsten op: Filosofie en religie, Geschiedenis en politiek, KunstMens en maatschappij, Psychologie en gezondheid, Over Gent, Reizen, Vrije Tijd en tenslotte Wetenschap en Techniek.
Enkele zeer opmerkelijke boeken uit deze lijsten.
Het allerbeste geschiedenisboek van het voorjaar is ongetwijfeld KL: een geschiedenis van de naziconcentratiekampen van Nikolaus Wachsmann. Want als u denkt dat over de naziconcentratiekampen al zowat alles geschreven is vergist u zich. Dit boek is nu al een standaardwerk: het biedt een uitputtend overzicht van de ontwikkeling van al deze kampen van 1933 tot 1945. Maar verwacht u zich niet aan dorre opsommingen, want de auteur wisselt algemene beschouwingen af met persoonlijke getuigenissen.
Origineel is ook het Handboek slavenmanagement waarin u door de ogen kijkt van de fictieve Romeinse auteur en slavenhouder Marcus Sidonius Falx (waarachter Jerry Toner, hoogleraar Oudheidkunde aan de Universiteit van Cambridge schuilgaat) om zo alle aspecten van het leven van de Romeinse slaven eens vanuit een andere gezichtshoek onder de loep te nemen. Een geschikt boek om op het bureau van uw baas te leggen als het u op het werk allemaal wat te veel wordt ?
Als u wil meepraten over het Gentse jaarthema ‘Gent kleurt oranje’ kunnen we u – nogmaals – Vivat Willem! aanraden. Tussen 1815 en 1830 vormden België en Nederland één natie, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en daarover schreef Joris De Zutter een heldere en beknopte introductie. Vivat Willem! werd gepubliceerd door de stad Gent en enkele maanden geleden voorgesteld in hotel d’Hane Steenhuyse.
Uit de lijst Filosofie en religie twee aanraders die veel minder aandacht kregen dan pakweg In naam van God van Karen Armstrong, Ketters: pleidooi voor een hervorming van de islam van Ayaan Hirsi Ali, Eis het onmogelijke van Slavoj Zizek of De ketter en de kerkvorst : Etienne Vermeersch, André Leonard in gesprek met Joël De Ceulaer.
Filosofie gaat volgens Peter Bieri vooral over de grote vragen van het leven. In Een manier van leven: over de vele vormen van de menselijke waardigheid vertrekt hij van alledaagse situaties om aan te tonen hoe belangrijk het begrip menselijke waardigheid is voor ons denken en handelen. Peter Bieri is – onder het pseudoniem Pascal Mercier – ook bekend voor zijn roman Nachttrein naar Lissabon.
In het Nederlandstalige taalgebied bestudeert geen enkel werk zo grondig het fenomeen religie als de heldere trilogie Denken over religie: antropologische theorie en godsdienst van godsdienstantropoloog Valeer Neckebrouck. Hij geeft een uitgebreid overzicht van de belangrijkste denkers over religie doorheen de geschiedenis. In het derde deel, Hedendaagse perspectieven, bespreekt hij kritisch het huidige wetenschappelijk denken over religie van bekende wetenschappers zoals de genentheorie van Wilson, het godsidee van Dawkins en het breinonderzoek van Schwaab.
Vindt u voorgaande tips toch geen licht verteerbare kost ? Dan is er nog De mooie voedselmachine: alles over de darmen, een onderschat orgaan, de Nederlandse vertaling van de bestseller van de Duitse studente geneeskunde Giulia Enders, die een zeer vlot, leesbaar en zelfs grappig boek over de werking van de spijsvertering schreef, gebaseerd op de recentste wetenschappelijke inzichten .
Tot zover deze speciale aanraders. Om het u nog gemakkelijker te maken hebben we een themastand met een greep uit deze zomerboeken op de tweede verdieping van Bib Zuid opgesteld. Tijdens de zomermaanden volgt er ook nog één op de derde verdieping. Wij wensen u alvast veel leesplezier!

Afdeling Non-fictie

Zomerboeken non-fictie 2015

Een gedachte over “Zomerboeken non-fictie 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s