Boekenbonnen en een finaleplaats


De Gentse regiofinale van schrijfwedstrijd Write Now!

write now

Write Now! is een schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied (Nederland, Suriname, Vlaanderen) waaraan 14- tot 25-jarigen kunnen deelnemen. Het is met zijn 11 regionale voorrondes de grootste schrijfwedstrijd van de Nederlandse taal. Voor elke regio bepaalt een vakjury wie zich plaatst voor de finale. De Gentse editie, die doorgaat in Kopergietery Rabot, blijkt met 128 inschrijvingen de meest succesvolle te zijn.

‘En de winnaar is …’ De allereerste zin die uit de mond van presentator Bart Jaques ontsnapt, galmt door de zaal als een donderslag bij heldere hemel. Van de ene seconde op de andere valt een onheilspellende stilte over de eerder nog keuvelende genodigden heen. Mensen happen naar lucht, monden vallen open en broeken worden meedogenloos bevuild met klam angstzweet van trillende handen. De spanning is te snijden, tot de schaterlach van de presentator de ongemakkelijke stilte doorbreekt. Het was natuurlijk slechts een flauwe grap. De winnaar wordt pas op het einde van de voorstelling bekend gemaakt. Maar meer dan een geforceerde glimlach gunt het publiek de maker van de mop niet, want de zenuwen lopen vanavond hoog op.

Poëzie en plectrums

De opkomst deze avond is groot. Er zijn zelfs zoveel deelnemers, dat er geen zitplaats meer te bespeuren valt. Enkele laatkomers nemen dan maar genoegen met de trap. Diezelfde trap blijkt niet veel later nog eens een glansrol te vertolken op dit evenement. Uit het niets duikelt de fotografe van dienst plots de trap af en valt op de vloer. Als de bliksem krabbelt ze weer recht, maar het mag niet baten. Iedereen heeft het gezien. De presentator haakt er moeiteloos op in: ‘we hebben deze speciale act voorzien, een applausje graag’. Het publiek jubelt en de dame in kwestie druipt af, met een knalrood hoofd en een gênant moment rijker.

Na de introductie van Jaques leest dichter Xavier Roelens wat eigen werk voor. Roelens, die geïnteresseerde deelnemers voor de start van de uitreiking nog trakteerde op een literaire workshop, brengt de poëzie alsof zijn leven ervan afhangt. Hij slingert de woorden in het rond, alsof hij het publiek met confetti zou bestrooien. Zijn laatste gedicht komt onverwacht en wordt op een nog abruptere manier gebracht. Roelens beslist, ad random, dat hij niet op een negatieve noot wil eindigen. Hij kiest dus nog een extra gedichtje uit en springt daarna abrupt naar het midden van het podium met de woorden: HAAAAAAAA! HAAAAAAAAAAAAA! Zijn poëzie trekt moeiteloos alle aandacht.

De avond gaat nog maar net van start, wanneer er al een muzikaal intermezzo aangekondigd wordt. Folkband L’heure du Malheur palmt, met hun gitaren in de aanslag, het podium in. Jonge muzikanten Brian Waterschoot en Sander Bosmans stralen complete kalmte uit. Het lijkt wel alsof ze op een podium geboren zijn. Samen brengen ze een prachtige samenzang van zelfgeschreven nummers. Hun stemmen passen bij elkaar als smeltende suiker op een pannenkoek. Tijdens het laatste nummer laat een van de twee jongens zijn plectrum vallen. Het kleine ding komt op zijn schoen neer en blijft daar liggen. De muzikant trekt zich van niets aan en tokkelt lustig verder alsof er niets gebeurd is. Een opzettelijk trucje of een kleine misser? Geen flauw idee.

Literair lef

Na het streepje muziek is het tijd voor het juryverslag. De beroepsjury, bestaande uit juryvoorzitster Bregje Hofstede, Verzin-hoofdredacteur Yves Joris en Cutting Edge-boekenchef Geert Schuermans, is niet voltallig vandaag. Enkel de juryvoorzitster is aanwezig. Ze verspilt geen minuut en laat meteen een bom los op de menigte: ‘Dit jaar vonden wij het niveau hier in Gent niet goed genoeg. Er was een duidelijk gebrek aan literair lef’. Voor veel deelnemers is dit nieuws toch even slikken. Vervolgens maakt Hofstede de drie uiteindelijke winnaars bekend. De juryvoorzitster beklemtoont dat de drie winnende teksten allemaal iets lugubers en duisters bevatten, wat de jury wel kon smaken.

De derde plaats van Write Now! Gent gaat naar … Maarten Coussens met zijn tekst ‘Ik ben/ Ik was’! Zijn gebruik van dialect viel enorm in de smaak bij de jury, maar Hofstede waarschuwt hem ook: ‘Let op dat het geen gimmick wordt’. Al bij al is de jury heel tevreden, want zijn tekst ‘bekt toch wel lekker’. Coussens wint met zijn tekst 75 euro aan boekenbonnen.

De tweede prijs van 125 euro aan boekenbonnen haalt Anneleen van Offel binnen. Met haar verhaal ‘Vitrine’ bekoorde ze de jury moeiteloos. Haar tekst, een luguber verhaal over een klokkenmaker die ook een menselijk hoofd ontleedt, dankt zijn overwinning voornamelijk aan het sterke woordgebruik. Vooral de eerste zin wist de jury  meteen op het puntje van hun stoel te krijgen. De slotzin is dan weer een ander verhaal. Hofstede verklaart dat die nogal teleurstellend is en afbreuk doet aan het verhaal. De runner-up is jammer genoeg niet aanwezig op de bekendmaking, dus het boeketje bloemen wordt dan maar door Hofstede zelf in ontvangst genomen. Voor van Offel en Coussens is het schrijfavontuur echter nog niet ten einde. Onder alle tweede en derde prijswinnaars van alle voorrondes worden nog vier wildcards voor de grote finale uitgedeeld. Fingers crossed dus!

De triomferende regiofinalist

‘En de winnaar is …’ Robin Van de Walle met zijn verhaal ‘Het Westen slaapt’! De jury looft de sombere tekst, die immer zo subtiel een onheilspellende sfeer teweeg weet te brengen. Omdat de jonge winnaar momenteel in het buitenland vertoeft, kan hij zijn prijs niet persoonlijk in ontvangst komen nemen. Gelukkig is zijn vader wel present. Licht ontroerd treedt hij naar voren en neemt de prijs in naam van zijn zoon aan. Robin Van de Walle krijgt door zijn overwinning boekenbonnen ter waarde van 250 euro en een plaats in de grote finale van Write Now! In Rotterdam. Daar zal hij, op 21 juni, tegen de andere regiofinalisten strijden voor de titel van 2015. Voor die finale krijgt de 20-jarige drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven.

Na de huldigingen dankt de presentator alle participanten. ‘Aan alle deelnemers; wees teleurgesteld als je niets hebt gewonnen. Dat getuigt van je inzet en een grote verbondenheid met je werk. Maar wees ook voldaan, want het schrijfproces zelf loont veel meer dan het winnen op zich’. Niet veel later vertrekken de meeste schrijftalenten om in de bar van de Kopergietery nog een laatste drankje te nuttigen. Daarna is deze literaire avond officieel klaar, fini, afgehandeld en gewoon compleet verleden tijd. Gelukkig kunnen de deelnemers die vandaag geen boekenbonnen te pakken kregen, altijd nog in de bibliotheek aan hun trekken komen!

Ook geïnteresseerd om in de toekomst eens deel te nemen aan deze schrijfwedstrijd? Voor meer informatie kan je altijd terecht op hun website!

Emma Delhaise, stage journalistiek (Arteveldehogeschool)

Boekenbonnen en een finaleplaats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s