Vrolijke noot in de bibliotheek


Nondesax2015-8

Op en neer wippende voeten, tokkelende vingers en hoofden die van links naar rechts wiebelden; bij het optreden van Nondesax was het onmogelijk om stil te blijven zitten! Op zaterdag 25 april trakteerde het saxensemble het publiek een uur lang, gratis en voor niets, op sfeervolle jazzmuziek van alle soorten en maten. De gevarieerde nummers trokken dan ook een enorm divers publiek aan: zowel de vaste fans van Nondesax als allerlei bibliotheekbezoekers kwamen van het optreden genieten. Ook de twee enthousiaste stagiairs waren van de partij! Wie niet naar het concert kwam kijken, kon stiekem ook van het warme geluid meegenieten, dat rijkelijk door de bibliotheek schalde.

De Musschezaal

Het optreden was een van de vele ‘academie library sessions’ van de bibliotheek aan de Zuid. Gelijkaardige optredens vinden elke 4de zaterdag van de maand plaats en lokken keer op keer heel wat muziekliefhebbers naar de bibliotheek. De concerten worden gebracht door studenten aan de Academie De Kunstbrug en draaien telkens rond een bepaald instrument. Normaal gezien gaan de optredens door tussen de rekken van de muziekafdeling in de bibliotheek, om zo volledig in het thema te blijven. Deze keer koos men echter voor een andere setting in de bibliotheek: de Achilles Musschezaal. Het ensemble telde namelijk veel te veel muzikanten om nog tussen de rekken te passen! Voor de aanhangers van andere muziekstijlen is er ook goed nieuws: de bibliotheek organiseert nog andere library sessions elke tweede zaterdag van de maand. Dat zijn dan weer korte optredens van ruwe parels of gevestigde waarden in de muziekindustrie. Na het optreden spreekt de gastmuzikant ook even over muziek, kunst en literatuur. Nadien volgt er ook een ‘meet & greet’ met de artiest.

Dirigent van dienst, Dirk De Schoenmaker, vertelde dat hij het liefst het nummer ‘In the mood’ van Glenn Miller speelt. ‘Dat vind ik echt gewoon een goed nummer. Het is mijn favoriete stuk van het optreden’, aldus de dirigent. Ook was hij aangenaam verrast over de locatie. “De Achilles Musschezaal van de bibliotheek heeft mijn verwachtingen sterk overtroffen. De akoestiek is hier fantastisch dankzij de gordijnen en het is ook gewoon een prachtige zaal. We hebben nog niet eerder in de bibliotheek opgetreden, dus dit is een leuke ontdekking.’

Gezonde mix

De groep opteerde voor een gevarieerd aanbod. Zo was er een aangename afwisseling tussen uptempo-nummers en kalmere stukken die onze oren zachtjes binnen gedwarreld kwamen. Bij het finalestuk haalde de groep alles uit de kast en het einde was dan ook eentje van formaat. Het nummer zwol geleidelijk aan tot er zich een ware explosie van melodieuze klanken voordeed. Het uitbundige applaus dat daarop volgde, was dan ook dik verdiend.

De Schoenmaker legde ons na het optreden uit dat het saxensemble enkele jaren geleden was ontstaan in een les aan de muziekacademie De Kunstbrug in Gent. ‘Ik ben al vanaf het begin de dirigent van het ensemble, maar de muzikanten zelf, die komen en gaan. Sommigen verlaten de groep na enkele jaren, anderen blijven dan weer plakken. Zo bekomen we elk jaar een gezonde mix van ervaren en nieuwe spelers’. Vooral de contrabasspeler is een vaste waarde in de groep. ‘Hij speelt hier al een hele tijd en het ziet er niet meteen naar uit dat hij gaat stoppen’, lacht De Schoenmaker.

logo-library-sessionsZin om zelf een van de vele library sessions bij te wonen? Kom dan gerust naar de bibliotheek aan de Zuid! Meer informatie vind je op de website van de bibliotheek.

Wil je meer te weten komen over saxensemble Nondesax? Klik dan hier:
http://www.nondesax.be/

Emma Delhaise, stage journalistiek (Arteveldehogeschool)

Vrolijke noot in de bibliotheek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s