Pieter de Buysser in De Paarse Zetel (donderdag 20/11)


pieter_de_buysser_01Op 20 november is theatermaker, toneelschrijver en essayist Pieter de Buysser te gast in de Paarse Zetel (12.30-13.15u). In een interview met Griet Pauwels licht hij zijn visie en theaterpraktijk toe; hoe hij grenzen tussen verschillende disciplines sloopt en als verteller van mythische verhalen historische en politieke thema’s koppelt aan wat het individu bezig houdt. Al ruim een decennium lang denkt hij na over tragiek en opstand, maar ook over optimisme, nostalgische dromen, utopische verlangens, gemiste transities.

De Buysser werd vooral bekend met eigen theaterstukken als Het litteken lip, Glanzen, Eekhoornbrood, Het groeien van de bomen en Book burning. Grillige, onvatbare sprookjes, maar tegelijk ook odes aan de kritische geest. Lichtvoetig en fantasierijk op scène gezet, maar eigenlijk diep tragisch, maatschappijkritisch en radicaal afwijkend. Hij werkte met Muziek LOD en Eavesdropper aan Nachtevening, een Medea-stuk over het archetypische kwaad, produceerde met Het groeien van de bomen een andere fabel over de jonge bruid Isis, en met Book burning een ode aan het kritisch denken en de wetenschap. Dit opmerkelijke stuk werd ook geselecteerd voor het Theaterfestival. Naast essays over theater schreef hij voor het colloquium ‘Tragedie en tragiek’ van de Universiteit Antwerpen Een zonnige verschrikking, gespeeld door Sien Eggers en Gène Bervoets (hier te downloaden).

Veel persaandacht kreeg Landschap met springwegen dat afgelopen februari in Campo Gent werd opgevoerd. De Buysser werkte drie jaar aan de voorbereidingen en vertolkt het stuk zelf. Van markante voorwerpen uit de hele wereld – lege drankflessen van Boris Jeltsin, “zand uit de grot van Plato” – maakt hij tastbare geschiedenis, ‘springwegen’ om scharniermomenten in het leven te heroriënteren, te bevrijden van dwingende dogma’s:
“We leven niet in materialistische tijden, we leven in speculatieve, vervreemde, virtuele, nostalgische of verwachtingsvolle tijden. (…) Er hangt een valse betovering over ons (…) ik wil graag terugtoveren met een magie die de kritische geest wakker houdt”.
Dus start De Buysser de voorstelling zoals een echte tovenaar met een lege doos, maar er zijn prachtige momenten weggelegd voor Zoltan, de jongen met het paard, voor Henri Ford (de vooruitgangsdroom!) en voor de wijsheid van Thomas van Aquino. Knack roemde het toneelstuk heel onlangs nog als “theater met paardenkracht”

Eind november gaat een nieuw stuk van De Buysser in première in het Brusselse Kaaitheater, waarin hij te rade gaat bij een IJslandse antropoloog, socioloog en historicus (Dr. Hallgrimmvijhalmsson), die getuige was van de geboorte van de nieuwe mythe van The Great Transition een pleidooi om mythes bewust in ons leven toe te laten.

En in maart 2015 start hij met Immerwahr, een onthutsend verhaal geïnspireerd op het leven van de Duitse scheikundige en vrouwenrechtenactiviste Clara Immerwahr  die zich openbaar verzette tegen het gebruik van chloorgas in W.O.I, dat notabene onder de verantwoordelijkheid van haar man, officier Fritz Haber, ontwikkeld was.

De Buysser is bij romanlezers bekend van twee prachtige verhalen:De keisnijders en De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken).
De keisnijders bleek een fascinerend en prikkelend debuut, over de grenzen van de utopie, gesitueerd in Berlijn, waar vier Vlaamse kinderen een ronde muur bouwden: “geen begin, geen eind, en het midden is een grote leegte”, een zandbak voor nieuwe ideeën. De Buysser maakte er geen “sombermansgepraat of zieligheidsvertoon of halfbakken engagement over maatschappelijke veranderingen (van), (…) maar een vrolijke, hartstochtelijke, rare, realistische en doortrapte roman over kinderen met een revolutiecomplex. Ik ben er nog lang niet over uitgedacht,” rapporteerde Kees ’t Hart in De Groene Amsterdammer.

Meneer Afzal, een productie voor LOD, werd in 2011 als radiofeuilleton uitgezonden door Klara en verscheen dit jaar op de planken en als boek, geïllustreerd door de beroemde calligraaf Brody Neuenschwander. De Morgen: “De revolutie begint met een wandeling in het park tijdens de kantooruren”, of met een verteller die in huiskamers en voorgeborchten verhaalt van ongelooflijke veranderingen. Zo’n verteller is Pieter De Buysser…. De epische en hilarische Afzal-vertelling veroorzaakt een ernstige, radicale, volstrekt ironieloze gebeurtenis: er ontstaat een opening, een mogelijkheid tot iets nieuws. Iedereen, werkelijk iedereen zou de ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal moeten meemaken.”  Op deze kalender vindt u een overzicht van alle komende speeldata.

Alle Paarse Zetel-interviews hebben plaats in Bibliotheek Zuid (Achilles Musschezaal, 2de verd.) op donderdagmiddag van 12.30u tot 13.15u. Gratis toegang. Reserveren niet mogelijk. Deuren dicht om 12.30u of zodra volzet. Vorige gasten in de Paarse Zetel zijn te horen op de bib-podcast.

Pieter de Buysser in De Paarse Zetel (donderdag 20/11)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s