Marente de Moor in De Paarse Zetel (do 6/11)


Marente de MoorMarente de Moor (1972) studeerde slavistiek en verbleef in de jaren negentig in Sint-Petersburg. Geïnspireerd door dit verblijf debuteerde ze met ‘Peterburgse vertellingen’.

Na ‘De overtreder’ (2007) publiceert ze in 2010 ‘De Nederlandse maagd’, waarmee ze verrassend de AKO Literatuurprijs 2011 won, en pas ook de EU Literatuurprijs 2014. De jury van de AKO Literatuurprijs loofde ‘de subtiele en zinnelijke roman over littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is’.

In haar meest recente roman, ‘Roundhay, tuinscène’, schrijft ze over de uitvinders van het einde van de negentiende eeuw. De sfeervolle ideeënroman focust op de prille beginjaren van de film, wanneer uitvinders en patentjagers de ontwikkelingen in hun voordeel trachten te claimen en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

In het werk van de Moor overheersen romantiek en strijd, weemoed en het verlangen om herinneringen vast te leggen, te conserveren. Critici prijzen haar ‘woeste en beeldende stijl’.

Met het gesprek in De Paarse Zetel kan u kennismaken met een auteur die zelden de media opzoekt maar gedreven en verbeten werkt aan een eigenzinnig oeuvre, stilistisch hoogstaand en zoekend naar een groter verhaal.

Alle Paarse Zetel-interviews hebben plaats in Bibliotheek Zuid (Achilles Musschezaal, 2de verd.) op donderdagmiddag van 12.30u tot 13.15u. Gratis toegang. Reserveren niet mogelijk. Deuren dicht om 12.30u of zodra volzet. Vorige gasten in de Paarse Zetel zijn te horen op de bib-podcast. Op 20 november interviewt Griet Pauwels theatermaker en -schrijver Pieter de Buysser.

Marente de Moor in De Paarse Zetel (do 6/11)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s