Nobelprijs voor Literatuur voor Patrick Modiano


modianoDe Nobelprijs voor Literatuur wordt dit jaar toegekend aan de Franse auteur Patrick Modiano. De jury van het Nobelprijscomité roemde Modiano voor ‘de kunst van het herinneren waarmee hij de ongrijpbaarste menselijke bestemmingen heeft uitgedrukt en de leefwereld van de bezetting heeft blootgelegd’.

Patrick Modiano werd in 1945 geboren in een buitenwijk van Parijs als zoon van een Joods-Italiaanse vader en een Vlaamse moeder, 2 maanden nadat WOII in Europa beëindigd werd. Zijn vader weigerde de jodenster te dragen en verdween op latere leeftijd naar Zwitserland, waar hij onder nooit opgehelderde omstandigheden overleed. Zijn moeder met roots in Antwerpen was actrice en leefde in een milieu van nachtclubdanseressen en music-hallartiesten, en speelde rollen in films van Jan Vanderheyden, Edith Kiel en in ‘Bande à part’ van Jean-Luc Godard. Op latere leeftijd was ze vooral actief in de theater- en televisiewereld.

De familieachtergrond en jeugd van Modiano hebben voor een belangrijk deel de inhoud van zijn werk bepaald. De joodse identiteit, de bezetting door de nazi’s en het verlies van identiteit zijn vaak terugkerende thema’s in zijn romans. Over de vaste thematiek van zijn romans zei hij in een interview: ‘Men is ertoe veroordeeld om steeds hetzelfde boek te schrijven en terug te keren naar dezelfde gebeurtenissen uit het verleden. Het is alsof je één groot boek schrijft waarin je onophoudelijk dezelfde gegevens omwerkt. Men kan niet anders: het is onmogelijk van stem te veranderen. Men zou wel willen.’

Modiano debuteerde als jonge twintiger in 1968 met de opzienbarende, sarcastische roman ‘La Place de l’Étoile’, over collaborerende schrijvers tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk. Sindsdien schreef hij een dertigtal romans, die altijd vertaald werden in het Nederlands. Bij zijn Nederlandse uitgeverij Querido zijn ze alleszins in de wolken en plannen ze snelle herdrukken van ‘Een stamboek’ en ‘In het café van de verloren jeugd’. Overige opties moeten nog besproken worden met zijn Franse uitgever Gallimard.

In 1972 werd Modiano bekroond met de Grand prix du roman de l’Académie française (1972), maar het is vooral sinds hij in 1978 de Prix Concourt won voor ‘Rue des boutiques obscures’, dat hij beschouwd wordt als een van de belangrijkste schrijvers van Frankrijk. En met deze Nobelprijs voor Literatuur wordt hij nu ook internationaal geroemd.

De geldprijs van 900.000 euro is trouwens niet het hoogste bedrag dat Modiano ooit incasseerde. In 2012 won hij namelijk de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, die hem in eensklaps 930.000 euro rijker maakte. De Nobelprijswinnaar, die de media nogal schuwt, liet zich net vorige week nog interviewen door het Franse televisieprogramma La Grande Librarie en publiceerde zonet de roman Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier.

In onze collectie hebben we 44 Franstalige en 23 Nederlandse titels. Een selectie hiervan vindt u op een themastand op de literatuurafdeling. Aan te raden achtergrondartikelen vindt u in NRC, L’Express en op Cobra.

Literatuurafdeling

Nobelprijs voor Literatuur voor Patrick Modiano

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s