Toekomstdenken : de nieuwe lezingenreeks van Studium Generale


atoekomstvisies studium generaleDit academiejaar organiseert Studium Generale  van de Hogeschool Gent een boeiende lezingenreeks met als thema ‘Van nu en straks. Over toekomstdenken’.
In de hoofdbibliotheek aan het Zuid vindt u een themastand over toekomstdenken.

Voor de lezingencyclus van Studium Generale zoeken deskundige internationale gastsprekers op een gefundeerde wijze naar een antwoord op een aantal prangende vragen. Is toekomst meer dan enkel een economisch gegeven? Moeten we nog meer oog hebben voor de ecologische veranderingen, de vergrijzing of de Noord-Zuid verhoudingen? Ook de plaats van de technologie komt uitgebreid aan bod.
De sprekers maken duidelijk dat toekomstdenken niet hetzelfde is als ‘de glazen bol van madame soleil’. We kunnen ons terecht afvragen of toekomstdenken wel een wetenschappelijke basis heeft.

Derrick Gosselin, hoogleraar aan de Gentse universiteit, gaat in ‘Toekomstmakers’ dieper in op de wetenschappelijke fundamenten van de toekomstverkenning en op wat de gevolgen zijn voor de besluitvorming op langere termijn. Hij ontwikkelt hierbij een methode van het strategisch scenariodenken.

Gie Goris, hoofdredacteur van het tijdschrift MO*, breekt de grenzen open en geeft een andere kijk op de Arabische wereld, die we volgens hem te veel verwerpen, maar eigenlijk niet kennen.
Nergens in de wereld wordt volgens Gie Goris het succesverhaal van de ongebreidelde vrijhandelsdemocratie zo fel betwist als in de islamitische wereld.
Hij vergelijkt de groene revoluties met onbegrepen utopische bewegingen, die meer impact zouden hebben dan alle Facebookgroepen samen.

Vlaams bouwmeester Peter Swinnen tenslotte heeft het over de toekomst van de stad en de stad van de toekomst.

Alle lezingen vinden plaats in de zaal Miry Concertzaal van het Conservatorium, Biezekapelstraat te 9000 Gent. Telkens op dinsdagavond van 20 uur tot 21.45 uur. De lezingen zijn gratis.

Toekomstdenken : de nieuwe lezingenreeks van Studium Generale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s