Daar komt Het Betere Boek


het betere boekOp zaterdag 11 oktober zet het Gentse Liberaal Archief de deuren wagenwijd open voor de 4de editie van het literair festival Het Betere Boek. Op dit boekenevenement aan het Kramersplein kunt u terecht voor een rijk gevuld programma, met o.a. interviews met gevestigde Nederlandstalige auteurs en veelbelovende debutanten.

Dit jaar besteedt Het Betere Boek ruime aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Poëziebloemlezer Geert Buelens bespreekt De 100 beste gedichten van de Eerste Wereldoorlog en ook Tom Lanoye is van de partij, n.a.v. de recente herdruk van de bloemlezing Niemands Land/Overkant.
Marijke Libert (Sisterka) en Jan Vantoortelboom (Meester Mitraillette) lieten zich in hun meest recente roman ook door WO I inspireren en komen hier graag over praten in het Geuzenhuis. Nog een van de grote namen is Erwin Mortier, die Slagveld achter het front komt toelichten, de gebundelde uitgave van de door hem vertaalde oorlogsherinneringen van Enid Bagnold, Mary Borden en Ellen N. La Motte. Daarnaast verwacht men ook schrijver, historicus en master internationale politiek Korneel De Rynck, die een eeuw na datum langs de belangrijkste plaatsen van de oorlog reisde en daar verslag van deed in ‘IJzeren oogst’.
Nog in het kader van WO I is er een tentoonstelling met unieke foto’s van 100 jaar geleden en is het Kramersplein gehuld in een muzikaal oorlogsrepertoire.

U kunt op Het Betere Boek naar goede gewoonte ook terecht voor het kopen en signeren van boeken en voor een antiquariaat- en tweedehandsboekenmarkt. En alsof dit alles nog niet genoeg is kunt u in de kleine coconzaal van het Geuzenhuis naar Komen Lezen!, een gratis initiatief van Vormingplus, waarbij men een sterk verhaal en een mooi gedicht voorleest en waar u met anderen kunt praten over wat u raakt in een tekst.

Het hoogtepunt komt op het eind van de dag, wanneer de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen jaar bekroond wordt met De Bronzen Uil. De shortlist met 9 genomineerden is alvast bekend:

De winnaar sleept 5.000 euro en een bronzen beeld in de wacht. Deze eer viel vorig jaar de beurt aan de Nederlandse Ineke Riem met ‘Zeven pogingen om een geliefde te wekken’. Daarnaast wordt er ook een publieksprijs uitgereikt, in 2013 was dit aan Griet Op De Beeck voor haar ‘Vele hemels boven de zevende’. Stemmen kan hier.

In het kader van Alles uit de kast, een gloednieuw festival (op 29 november) waarin bekende Gentenaars hun 12 favoriete titels kiezen uit de rijke collectie van de bibliotheek, selecteerde curator Dirk Verhofstadt 12 werken die hem het meest inspireerden, en die op de huidige of een van de voorbije edities van Het Betere Boek aan bod kwamen. Zijn volledige top 12 vindt u enkel in de bibliotheek, maar we geven hier toch al enkele titels prijs: o.a. ‘Vurige tong’ van Ann De Craemer, ‘Vloed’ van Roderik Six en ‘Wij en ik’ van Saskia De Coster haalden zijn selectie.

Deze voorkeurtitels van Dirk Verhofstadt en een selectie boeken van de auteurs die dit jaar te gast zijn op dit literair festijn vindt u de komende weken op de themastand van Het Betere Boek op de literatuurafdeling.

O ja, niet onbelangrijk: tickets kunt u hier online bestellen.

Literatuurafdeling

Daar komt Het Betere Boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s