Wereldoorlog I op de literatuurafdeling


frontDe literatuurafdeling plaatst tijdens september en oktober met een themastand en keuzelijst de fictie over de Eerste Wereldoorlog in de kijker. Ook het NTGent en het literair festival Het Betere Boek focussen binnenkort op de herdenking van de ‘Groote Oorlog’.

Vanaf 19 september brengt NTGent haar openingsproductie FRONT, een theatervoorstelling van Luk Perceval i.s.m. Thalia Theater Hamburg. FRONT wil een impressie geven van het leven aan weerszijden van de voorste linies, met getuigenissen in het Duits, Frans, Nederlands en Engels. De Duitse tekst is gebaseerd op Im Westen nichts Neues, de beroemde roman uit 1929 van Erich Maria Remarque (vertaald als ‘Van het westelijk front geen nieuws’). In deze klassieker nemen enkele Duitse klasgenoten samen dienst en komen zij terecht in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. De hoofdpersoon, Paul Baumer, is een kunstzinnige jongen die de waanzin van de oorlog om zich heen beschrijft. Erich Maria Remarque was ook zelf frontsoldaat, vluchtte in 1938 – nadat hem zijn Duits staatsburgerschap ontnomen werd – naar Zwitserland en emigreerde uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Zijn boek werd succesvol verfilmd als All Quiet on the Western Front, bij de Oscaruitreiking in 1930 zowel bekroond met Beste Film en Beste Regisseur (voor Lewis Milestone).

Voor de tekst aan de zijde van de geallieerden is er o.a. geput uit het oorlogsdagboek van de Franse soldaatvrijwilliger Henri Barbusse: Le Feu uit 1916. Toen Barbusse Het vuur schreef, was hij al bijna 2 jaar in de loopgraven als soldaat en brancardier. Barbusse wou de oorlog niet alleen beschrijven, maar ook betekenis geven. Als noodzakelijk kwaad voor het verzekeren van een betere toekomst. Het boek werd onmiddellijk een bestseller, aan het einde van de oorlog waren van de Franse editie al een kwart miljoen exemplaren verkocht. Na efficiënt gelobby door zijn uitgeverij werd het ook bekroond met de prestigieuze Prix Goncourt.

Op zijn beurt besteedt ook het literair festival Het Betere Boek, dat plaats vindt op 11 oktober, ruime aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Poëziebloemlezer Geert Buelens bespreekt ‘De 100 beste gedichten van W.O.I’ en ook Tom Lanoye is net als vorig jaar van de partij n.a.v. de recente herdruk van de bloemlezing Niemands Land/Overkant. Ook in de meest recente romans van gasten Marijke Libert (Sisterka) en Jan Vantoortelboom (Meester Mitrailette) speelt de oorlog een belangrijke rol. Nog een van de grote namen is Erwin Mortier, die ‘Slagveld achter het front’ komt toelichten, de gebundelde uitgave van de door hem vertaalde oorlogsherinneringen van Enid Bagnold, Mary Borden en Ellen N. La Motte. Daarnaast verwacht men ook schrijver, historicus en master internationale politiek Korneel De Rynck. Deze jonge auteur reisde een eeuw na datum langs de belangrijkste plaatsen van de oorlog en deed daar verslag van in IJzeren oogst.

Literatuurafdeling

Wereldoorlog I op de literatuurafdeling

Een gedachte over “Wereldoorlog I op de literatuurafdeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s