Literair Gent vernieuwd


literairgentmauricemaeterlinckTien jaar geleden ging de website Literair Gent, een samenwerkingsproject van de Bibliotheek Gent en het toenmalige Gent-Cultuurstad (nu STAM), op initiatief van voormalig directeur bibliothecaris Frans Heymans, online. De site inventariseert alle Gentse literaire auteurs, verenigingen, tijdschriften en evenementen van de middeleeuwen tot heden, evenals alle passanten die over de stad Gent schreven. De site bevat informatie in de vorm van bio-bibliografieën (lexicon), literaire fragmenten, wandelingen en thematische en chronologische overzichten.

In het voorbije decennium werd de informatie aangevuld en de inventaris bijgewerkt, fragmenten werden toegevoegd, nieuwsberichten en foto’s geplaatst, links geüpdatet. Ook kwam een samenwerking met de UGent en het AMVC-Letterenhuis tot stand, en schreven ruim 100 vrijwillige, zelfs gerenommeerde medewerkers als Frank Beke en A.M. Musschoot bijdragen voor het lexicon.

Intussen werd het tijd voor een grondige makeover. Daarom is de website door 9000Studios nu opgefrist en uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Naast een aantrekkelijke, hedendaagse lay-out die de inhoud leesbaarder en overzichtelijker maakt, zijn er nog enkele vernieuwingen en optimaliseringen.
Vooreerst is er nu fulltextsearch mogelijk, alle teksten op de website kunnen in één zoekopdracht doorzocht worden.
De wandelingen werden omgezet naar een RouteYou-formaat: je kunt nu instappen in de wandeling waar je wilt en de volledige route downloaden.
literairgentDe site werd geoptimaliseerd voor sociale media, zodat volgen en delen makkelijker wordt, en voor beeldmateriaal, zodat er betere foto’s, boekomslagen en andere illustraties kunnen getoond worden. Van tekstfragmenten uit het werk van Gentse auteurs kan je ook nog meteen doorklikken naar het bronboek in de bibliotheek en/of naar de digitale editie online.
Omdat Literair Gent zo alomvattend is, kan het perfect naast initiatieven als de uitgebreide New York State Historical Literature-site of de door de Unesco erkende DublinCityofLiterature.ie staan. Literair Gent neemt ook minder bekende pennenridders en literaire periodieken/verenigingen op en brengt zo tien eeuwen Gentse literatuur in kaart.

De tussenstand (augustus 2014):

  • 1.400 ingangen in het lexicon, 14 overzichten, 5 wandelingen
  • bijna 400 literaire fragmenten (met link naar volledige bronboek in de bib Gent en/of online)
  • uitgebreide zoekmogelijkheden:
    op schrijver, tijdschrifttitel of vereniging, op Gentse locaties (fusiegemeenten, straatnamen, historische gebouwen…), op historische persoonlijkheden (Anseele, Keizer Karel…) en gebeurtenissen ( Kwade Maandag, De Vrede van Gent…), op sociale en religieuze aspecten (arbeiderskinderen, contrareformatie, …)  en vanzelfsprekend ook op alle jaartallen die ermee verbonden zijn.
Literair Gent vernieuwd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s