Zomerse fictie


de zon is het probleem nietInderdaad, de Gentse Feesten zijn voorbij maar ook voor de maand augustus delen we graag nog wat tips voor ‘zomerlezen’. De non-fictie afdeling wees eerder al op haar selectie en ook de literatuurafdeling heeft twee lijsten prominent op de catalogus gezet.

Een eerste lijst brengt, onder de noemer ‘reizen met zin of tegenzin‘, recente en minder recente reisverhalen samen. De titel is uiteraard geïnspireerd door het werk van de Nederlandse misantropische auteur Bob den Uyl (1930-1992) die, nog voor er sprake was van massatoerisme, per fiets en trein door Europa reisde en droogkomisch verslag doet van alle doorstane ongemakken, misverstanden enz…  Een schrijver die ook voortleeft in de naar hem genoemde VPRO Bob den Uylprijs die jaarlijks de beste Nederlandstalige reisschrijver bekroont.
Met ‘spannend of ontspannend‘ brengen we recente topthrillers en vlot geschreven literatuur van de laatste maanden samen.

Wie graag lijstjes doorzoekt vindt tijdens de zomermaanden ook op het web genoeg materiaal. De zomerafleveringen van het Radio 1-programma Songboek blijven op zoek gaan naar raakpunten tussen literatuur en muziek en verzamelden boeken over treinreizen, voetreizen, enz…
Wie tuk is op vakantiebestemmingen met een literair cachet kan overigens terecht op de site Literaire toerist. En wie wil  weten hoe zijn of haar reisbestemming literair is verbeeld kan zoeken op de Wereldkaart van Literatuurplein.

Cobra zet haar ‘boeken van de week’ samen op één plek en grijpt ook terug naar de vorige zomer toen Friedl’ met Boeken vakantieliteratuur tipte. En ook het Radio 1 programma ‘Vandaag’ gooit zich op de zoektocht naar hét zomerboek,  de dagelijkse tips van hun medewerkers en journalisten zijn daar opnieuw te beluisteren.
Bij NRC Boeken worden zomerlijsten én een maandelijkse ‘best of‘ in de kijker gezet. 15-plussers krijgen op het Nederlandse Leesplein wekelijks een lijstje tips voorgeschoteld. Veel lijstjesmateriaal is ook te vinden bij de Nederlandse stichting Senia die service verleent aan Nederlandse leesgroepen en bij Boekdelen. Enkele van deze lijsten vindt u ook in uitgeprinte vorm op de taal- en literatuurafdeling van de hoofdbibliotheek.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling.

Zomerse fictie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s