Bib-in-Touch: Wereldoorlog I


MacMillen 1914 stofomslag.inddBinnen enkele dagen heeft de langverwachte en grootscheepse herdenking van Wereldoorlog I te Luik plaats. Vier augustus 1914, dag op dag 100 jaar geleden, vielen Duitse troepen België binnen. Op de 3de verdieping in Bib Zuid staat al enkele maanden een touchscreen met een presentatie over de Eerste Wereldoorlog, waar je zelf documenten en boeken rond Wereldoorlog I kan verkennen. De eerste invalshoek van deze presentatie was een Gentse, met luikjes zoals ‘Stad in oorlog’, ‘Gentse stemmen’… waarbij we een aantal magazijnwerken voorstellen zoals het Kriegsalbum.
Wij hebben die nu uitgebreid met 2 grote onderdelen: een boekenlijst met informatieve boeken en romans en een presentatie over de aanloop, oorzaken en de fel betwiste schuldvraag van Wereldoorlog I.

De boekenlijsten

De non-fictie-afdeling selecteerde een 20-tal kwalitatief uitstekende titels over Wereldoorlog I, die beknopt worden voorgesteld. De covers van deze boeken kan je ook op deze Pinterest-presentatie terugvinden. Met o.m. een paar uitstekende overzichtswerken over de internationale, militaire en diplomatieke aspecten van WO I en een paar klassiekers over de mythische veldslagen van Verdun en de Somme of de minder bekende maar al even gruwelijke Witte oorlog in de Alpen tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije.
Naast het monumentale, zeer bekende overzichtswerk van Sophie De Schaepdrijver over De Groote Oorlog in België selecteerden we ook een aantal publicaties over deelaspecten van de oorlog in België. Zoals Antwerpen 1914 over de inval van het Duitse leger in België of De Verkrachting van België over de verschrikkingen die ons land in die periode moest doorstaan. Of Wereldoorlog I: vijf continenten in Vlaanderen dat handelt over de troepen uit alle werelddelen die in de Westhoek meevochten. Want de Groote Oorlog was een oorlog die zich niet alleen op 5 continenten afspeelde, het was ook een oorlog waar soldaten uit de kolonies naar de Europese slagvelden werden aangevoerd om mee te vechten.
De literatuurafdeling selecteerde een aantal boeiende romans die zich ook afspelen tijdens de Groote Oorlog. Bijna iedereen kent nu wel Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans of Godenslaap van Erwin Mortier, maar er staan ook minder bekende titels in deze lijst.

Aanloop, oorzaak en schuldvraag

De tweede grote, nieuwe presentatie op ons touchscreen handelt over de aanloop, de oorzaken en de schuldvraag van Wereldoorlog I. In deze tekst sommen we een aantal veel aangehaalde oorzaken op, maar we bespreken ook 6 uitstekende en soms controversiële titels met uiteenlopende standpunten over deze kwestie. Want zelfs de WO I-specialisten verschillen daarover grondig van mening, zeker over de ‘schuldvraag’. Max Hastings en Maarten van Rossem stellen in respectievelijk 1914: het trauma van Europa en Wereldoorlog I Een hoorcollege ondubbelzinnig Duitsland verantwoordelijk voor WO I, Margaret MacMillan meent in haar boek 1914 dat het ene land al meer verantwoordelijk is dan het andere, maar wil de schuld zeker niet bij één partij leggen, Christopher Clark betoogt in de bestseller Slaapwandelaars dat de ‘schuldvraag’ gewoon zinloos is, Niall Ferguson vindt in De erbarmelijke oorlog Engeland even schuldig als Duitsland en ook J.H.J. Andriessen somt in De andere Waarheid. Een andere visie op het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog heel wat argumenten op die de schuld eerder bij de opponenten van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije leggen.
Meer daarover in deze tekst of op de touchscreen-presentatie op de 3de verdieping, Bib Zuid.

Bib-in-Touch: Wereldoorlog I

2 gedachtes over “Bib-in-Touch: Wereldoorlog I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s