Zomerboeken non-fictie 2014


Thomas-PikettyDe zomer is het ideale tijdstip om uw kennis van de actualiteit weer op punt te stellen met de meer dan 100 nieuwe titels, die de medewerkers van de non-fictie voor u hebben uitgekozen. Deze selectie vindt u per rubriek gerangschikt : Filosofie & religie, Mens & maatschappij, Psychologie, Politiek & Geschiedenis, KunstVrije tijd en Over Gent.

Als blikvanger is er het meesterwerk (weliswaar in het Engels) Capital in the Twenty-First Century van Thomas Piketty. Wordt deze bejubelde of verguisde Franse econoom de nieuwe Marx van de 21ste eeuw?
Hij duikt tot twee eeuwen terug in de archieven en spoort aan de hand van cijfermateriaal uit meer dan 20 landen nooit eerder bewezen economische en sociale tendensen op. Zo is de sociaal-economische ongelijkheid in de meeste landen sinds de crisis van de jaren 70 weer toegenomen.

In dit overzicht laten we de kanonnen van 1914 even zwijgen en gaan we verder terug tot het prille begin van het Koninkrijk België. Historica Els Witte belicht in Het verloren koninkrijk : het harde verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie 1828-1850 de tegenstand van de orangisten, of de aanhangers van de verslagen Nederlandse koning Willem I, tegen de nieuwe Belgische Staat. Dit verzet was volgens haar sterker dan tot nu toe gedacht werd.

In de reeks Kleine klassieken van uitgeverij Boom verscheen deze lente Lof der wijsbegeerte, een rede die filosoof Maurice Merleau-Ponty in 1953 hield bij zijn aanstelling aan het Collège de France. Merleau-Ponty’s filosoferen is een onderweg-zijn : ‘Wat de filosoof tot filosoof maakt is de beweging die aldoor van kennis terugleidt naar onwetendheid en van onwetendheid naar kennis.’

In het kader van 50 jaar migratieakkoorden van België met Turkije en Marokko verscheen het boek van Tina De Gendt: Turkije aan de Leie : 50 jaar migratie in Gent. Hierin schrijft ze het verhaal van al die landgenoten die vertrokken zijn uit Turkije en hier in Gent een nieuw leven met vallen en opstaan hebben opgebouwd. In het nawoord heeft Jozefien De Bock het over de migratie naar Gent vanuit andere mediterrane landen.

Voor wie deze zomer met zijn/haar DSLR fototoestel het traditionele “vakantiekiekje” wil overstijgen, zal ongetwijfeld inspiratie vinden in het overzichtswerk Fotografie in het juiste perspectief : een compleet overzicht van de belangrijkste foto’s, fotografen en stromingen uit de geschiedenis van de fotografie. 500 iconische foto’s van Cartier-Bresson, Man Ray, Stieglitz, Niépce, August Sander, enz… worden geanalyseerd en in hun historische context geplaatst. Bij elke fotograaf hoort een mini-biografie.

Ook het e-boek mag niet op het palmares ontbreken.Vincent Mercier schrijft in Prins Diamant : het tragische verval van een wereldimperium over Louis Coetermans, die omstreeks 1900 de diamanthandel in Antwerpen beheerste en sleutelfiguur was in de wereld van transport en elektriciteit in België. Als hij zo machtig was, waarom verdween hij in alle stilte van het toneel en wie had belang bij deze “damnatio memoriae” ? Om deze vraag te beantwoorden dook hij in privé archieven.

Als u nog meer boekentips van de bibliotheek wenst, kan u nog de maandelijkse afleveringen van Uitgelicht lezen.

Zomerboeken non-fictie 2014

Een gedachte over “Zomerboeken non-fictie 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s