GELEZEN: Pleidooi voor het treuzelen


pleidooi voor het treuzelenGent kent een mooie fietstraditie,  met als een van de fietspioniers, de getalenteerde drukker, uitgever en fotograaf Arnold Van der Haeghen die begin 1900 als één van de eersten een fiets met Dunlopbanden bezat. Toen was ‘cyclisme’ eerder een extravagante exclusiviteit en ontspanning van vooral de bourgeoisie.

Vandaag is de fiets – van plooifiets tot bakfiets – meer dan ooit een populair, praktisch vervoersmiddel én blijft fietsen  een geliefde (volks)sport, met in Gent onder andere De Zesdaagse in het Kuipke.

In de essaybundel Pleidooi voor het treuzelen beschrijft de auteur-cineast Peter Delpeut een verband tussen (langeafstands)fietsen en de gave van het zien, niet enkel met betrekking tot het fysieke oog, maar ook de blik.

Zijn essays zijn beschrijvingen van de verschillende landschappen, van Toscane tot de Friese polders, en musea die hij eerder al lanterfantend en flanerend doorkruist, dan er dwars van A tot Z doorheen te gaan. Hij schrijft: “Pas als ik al fietsend opnieuw de schoonheid van het nutteloze ontdek, de kunst van het treuzelen en kijken, kan ik A en B overboord zetten.”

fietserZo beschrijft hij onder andere zijn (her)ontdekking van de zogenaamde Claudespiegel in het Gentse Citadelpark – een miroir de Claude  is zwart van kleur en was erg in trek bij wandelaars rond 1800 om het landschap te bekijken – de woestijnfoto van zijn vrouw en fietscompagnon Céline en de tekeningen van de Foucauld, de ongewone foto’s van Gerco De Ruijter die zijn fototoestel aan een vlieger bevestigt – en zich laat leiden door de wind, de ervaring van de zogenaamde Seagram murals van Mark Rothko in de Tate Gallery en zijn teleurstelling bij de nieuwe opstelling in de Rothko Room in Tate Modern…

Keer op keer toont Peter Delpeut ons dat er zonder verbeelding niets te zien valt en nodigt hij ons uit om beter te kijken.

Charlotte Vandamme, bibliothecaris contentdiensten en medewerker non-fictieafdeling

GELEZEN: Pleidooi voor het treuzelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s