OPROEP: onderteken mee de petitie voor leenrecht voor e-boeken!


eread_0De Openbare Bibliotheek Gent neemt deel aan het proefproject ‘e-boeken in de bibliotheek’ van Bibnet.
Dit proefproject van Bibnet kwam tot stand na onderhandelingen tussen Bibnet en verschillende uitgeverijen apart. Deze aparte onderhandelingen waren nodig omdat er geen openbaar leenrecht bestaat voor digitale boeken dat als wetgevend kader functioneert voor bibliotheken. Voor fysieke boeken bestaat er wel een openbaar leenrecht. Wat wil dit precies zeggen?
  • Het auteursrecht beschermt de auteur van een originele creatie. Het ontstaat samen met de creatie van een werk en blijft er mee verstrengeld tot 70 jaar na de dood van de auteur.
  • In het openbaar leenrecht bepaalt de wet: “De auteur kan de uitlening van werken van letterkunde, partituren van muziekwerken, geluidswerken en audiovisuele werken niet verbieden wanneer die uitlening geschiedt met een educatief of cultureel doel door instellingen die daartoe door de overheid officieel zijn erkend of opgericht” Tegenover dat leenrecht staat wel een recht op vergoeding. Dat is een compensatie omdat de auteur het lenen niet kan of mag verbieden. De vergoeding wordt echter niet bepaald door de auteur maar door de overheid.
  • Het is op basis van deze rechtsgrond dat bibliotheken auteursrechtelijk beschermde werken vrij kunnen uitlenen. Ter compensatie krijgen de auteurs en andere rechthebbenden een leenvergoeding.

Een dergelijk wetgevend kader bestaat er niet voor digitale boeken.

De organisatie EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations) ijvert voor een goed wetgevend kader voor e-boeken, zodat bibliotheken ook meer e-boeken kunnen uitlenen en de vrije toegang tot kennis en cultuur realiseren. Lees hieronder hun oproep:

“Juist in deze tijd van technologische vooruitgang, worden bibliotheken belemmerd in het kopen en uitlenen van e-books. Dit beperkt de bijna 100 miljoen bibliotheekgebruikers in Europa in hun vrije toegang tot kennis. Daardoor komen democratie, leren, wetenschappelijk onderzoek, en de actieve betrokkenheid van burgers bij de kennissamenleving in het geding.

Daarom roepen 65.000 bibliotheken en hun 100 miljoen gebruikers de Europese Unie op om een helder, modern auteursrecht te ontwikkelen, dat bibliotheken in staat stelt hun kerntaak ook in de 21ste eeuw te vervullen: Europese burgers onbelemmerde toegang verschaffen tot een rijkdom aan kennis. Ongeacht of dit in de bibliotheek, erbuiten of online is.

We willen:

  • bibliotheekgebruikers van de nieuwste e-books kunnen voorzien zoals ze dat ook kunnen met gedrukte boeken;
  • e-books kunnen kopen tegen faire prijzen en kunnen uitlenen op basis van redelijke voorwaarden;
  • dat alle burgers – ongeacht hun inkomen – profijt hebben van onbelemmerde toegang tot e-books in bibliotheken;
  • dat auteurs / auteursrechthebbenden een eerlijke vergoeding ontvangen voor het uitlenen van hun e-books.

We hebben Europees auteursrecht nodig dat aan deze doelen beantwoordt en bibliotheken in staat stelt e-books te kopen en uit te lenen.

Daarom doen we een beroep op de Europese Commissie om te zorgen voor een modern auteursrecht dat bibliotheken in staat stelt e-books te verwerven en uit te lenen, met daarvoor een redelijke vergoeding aan auteurs en rechthebbenden. Een modern auteursrecht dient het de bibliotheken mogelijk te maken om met hun diensten te kunnen blijven voldoen aan de behoeften van alle Europese burgers.

We doen een beroep op de regeringen van de Europese staten om de onbelemmerde toegang tot informatie voor alle burgers te verzekeren en het recht op e-lezen via bibliotheken te realiseren.”

Onderteken mee de petitie!: http://www.change.org/en-GB/organisations/eblida

Charlotte Vandamme, bibliothecaris

OPROEP: onderteken mee de petitie voor leenrecht voor e-boeken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s