Film in de bib: een keuze uit films van 2012 en 2013


themillandthecrossVroeger leidden films maar een kort bestaan: als ze van het bioscoopscherm verdwenen, verdwenen zij ook “van de aardbol”. Met de videocassette en later de DVD (en BluRay) kwam daar gelukkig verandering in. Vandaag kunnen wij via bioscoop, televisie, VOD, DVD (of BluRay) naar hartenlust kijken naar films naar eigen keuze en smaak – oude krakers, klassiekers, kortfilms en documentaires (die vroeger vrijwel nooit in de zalen kwamen) en films in alle mogelijke formats – langspeelfilms, televisieseries, documentaires, kortfilms, experimentele films – noem maar op. Fantastisch, niet? De keerzijde is echter dat het niet altijd makkelijk is om uit zo’n overvloedig aanbod te kiezen.
Sommige films zijn bedoeld voor een gezellig en ontspannend avondje. Je kijkt ernaar, onderuitgezakt in een zetel (thuis of in de bioscoop) en geniet van het spektakel, de actie, het avontuur, de speciale effecten, de humor, de spanning, ontroering, opwinding of romantiek, of zelfs gewoon van de favoriete acteur of actrice. Andere films willen iets meer dan dat (maar zijn daarom niet noodzakelijk “moeilijk”). Het zijn films die een venster op de wereld openen – de wereld van gisteren, vandaag en morgen, hier bij ons of in verafgelegen werelden. Films waarachter een idee zit (niet noodzakelijk “een boodschap”!) dat je aan het denken zet, films die vragen stellen of kritische voetnoten plaatsen bij gebeurtenissen en de realiteit hier en elders. Films in een heel persoonlijke stijl of een persoonlijke visie van de filmmaker (“auteurscinema”), of films waarin het “kunstige” (esthetiek van fotografie, montage én geluid) belangrijker is dan “het verhaaltje” – zoals een goede roman ook méér is dan een “goed verhaal”…

Walter Provo, die jarenlang het programma voor het Gentse filmfestival samenstelde, een tijdlang films recenseerde (onder de schuilnaam Bruno S.) en die nu al een paar jaar medewerker is van de bibliotheek (hij brengt zijn dagen door in de bieb van Mariakerke), volgt al sinds de jaren 1970 de filmproductie van dichtbij en bekeek honderden films uit de rijke filmgeschiedenis. Als kenner van de wereldliteratuur is hij speciaal geïnteresseerd in de interactie tussen literatuur en film – je kent het cliché “het boek was beter” wel…. Hij kan je in geen tijd vertellen of er van het boek dat je net gelezen hebt (of wilt lezen) verfilmingen bestaan, wie ze maakte, waar en wanneer, en hij kan even snel vertellen of er van het boek waarvan je de verfilming zag, een Nederlandse vertaling bestaat die je in de Gentse bibliotheek kunt vinden.

Voor de bibliotheek stelde hij een lijst van films samen die om allerhande redenen speciale vermelding verdienen. Het zijn niet noodzakelijk allemaal “meesterwerken”. Ofwel is het om hun boeiend onderwerp of verhaal, dan weer hun cinematografische aanpak, thema’s die zij aansnijden of hun stijl of originaliteit. En het gaat daarbij zowel om speelfilms, documentaires of animatiefilms in alle genres (drama, komedie, thriller, crime, avontuur, melodrama…). Als bibliotheek hebben we natuurlijk bijzondere aandacht voor verfilmingen van (literaire) boeken omdat het vaak interessant is zowel boek als film ter hand te nemen en met elkaar te vergelijken – hoe ze de verbeelding op verschillende manieren prikkelen, hoe anders een verhaal op je afkomt als je het leest in een boek of bekijkt op het scherm…

De hier volgende films werden de voorbije twee jaar in de dvd-collectie van de bibliotheek opgenomen – ze werden gemaakt in 2011, 2012 of 2013.  Je kan de selectie met de titels van 2013 ook op Pinterest bekijken.
Suggesties of aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom! En laat de bibliotheek – en je mede-bibliotheekgebruikers – weten wat je van de bekeken film vond!

Walter Provo, bibliotheek Mariakerke

 

Film in de bib: een keuze uit films van 2012 en 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s