Gouden Boekenuil en Libris Literatuurprijs 2014 uitgereikt


Joost de Vries en Ilja Leonard PfeijfferMet de uitreiking van de Libris Literatuurprijs 2014 aan Ilja Pfeijffer voor La superba zijn de winnaars van de 2 belangrijkste literaire voorjaarsprijzen in Vlaanderen en Nederland bekend. Eerder werd de Gouden Boekenuil uitgereikt aan Joost De Vries voor zijn roman De republiek.

Vooral die bekroning mag verrassend worden genoemd. Joost De Vries, journalist bij De Groene Amsterdammer en pas toe aan zijn tweede roman, werd niet echt tot de grote kanshebbers gerekend en wie vermoedde dat de jury een voorkeur zou hebben voor nieuw literair talent had misschien eerder op zijn generatiegenoot Jamal Ouariachi met Vertedering gerekend.

Recensies van De republiek wezen vooral op het grote aantal literaire knipogen en verwijzingen. In NRC next luidde het als volgt: ‘De republiek is een openlijk knip-en-plakwerk dat voortdurend verwijst en herkenning oproept, maar tegelijk vernieuwend is: de combinatie en het elegante stikwerk zijn van Joost de Vries’.  Minder enthousiasme over de winnaar was er wel bij de lezersjury. Die bedachten Stefan Hertmans’ megabestseller Oorlog en terpentijn met de Publieksprijs.

Zelf reageerde Joost De Vries in De Morgen boeken als volgt op zijn reputatie: ‘Ik verbaas me er soms over dat lezers zich laten intimideren en zo met dat intellectuele gedeelte bezig zijn. Als je een thriller schrijft, zijn mensen bereid om het spannend te vinden, of een satire grappig te vinden, maar als je een intellectuele roman schrijft, dan zijn mensen niet zo makkelijk bereid je intelligent te vinden’.

Ilja Pfeijffer haalde met zijn derde nominatie – La superba was genomineerd voor de AKO Literatuurprijs (die naar Joke van Leeuwen ging) en voor de Gouden Boekenuil – uiteindelijk een grote prijs binnen. Classicus Ilja Pfeijffer, die door het uitwijken naar Genua  het Nederlandse literaire schouwspel op een afstand bekijkt, toonde zich ontroerd en dankbaar en wees bij de uitreiking ook op het belang van  zijn uitgeverij, De Arbeiderspers, die binnenkort zelfstandig verder gaat. La superba verscheen reeds in februari 2013 en werd gunstig onthaald. De breed uitwaaierende roman waarin Pfeijffers nieuwe hoofdplaats Genua en hijzelf de hoofdrol speelt werd door Jaap Goedegebuure ‘een groteske en absurde quasiautobiografie’ genoemd.  Zelf onthoud ik vooral hoe de roman  prangende maatschappelijke thema’s als armoede en migratie verbindt in een labyrintische spielerei.  Eerder schreef Ilja Pfeijffer o.a. al het zeer vermakelijke reisverslag De filosofie van de heuvel. Op de fiets naar Rome, het beruchte Het grote baggerboek, werken over de antieke letterkunde en verscheidene poëziebundels. In Hoe word ik een beroemd schrijver? liet hij zich van zijn polemische kant zien.

Johan Eeckhout, taal- en literatuurafdeling

Gouden Boekenuil en Libris Literatuurprijs 2014 uitgereikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s