Uitkijken naar de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs


shortlistsDe voorbije weken werden zowel de shortlists van De Gouden Boekenuil als de Libris Literatuurprijs bekendgemaakt. Op 24 april weten we wie Oek De Jong (Boekenuil 2013 met Pier en Oceaan) opvolgt en op 13 mei wie zich in het rijtje Libriswinnaars schaart na Tommy Wieringa in 2013 (met Dit zijn de namen).

Wie iets over de huidige kanshebbers wil weten kan terecht op vele cultuursites. Het Nederlandse Nieuwsuur filmde de reacties van de genomineerden voor de Libris en vanaf donderdag 3 april stelt Canvas de Gouden Boekenuilgenomineerden voor in een heel kort televisieportret. Op Humo kan je fragmenten uit de romans van de shortlist lezen.

De Gouden Boekenuil verzamelde opnieuw een honderdkoppige lezersjury die op een speciale pagina reflecteert over de kandidaten. Het tijdschrift Ons Erfdeel zet de recensies die ze aan de nominaties wijdde online (hier en hier). Interessant is de kritische kijk van journalist Maarten Dessing die de prijzen op zijn blog statistisch bekeek. Dit leidt niet enkel tot interessante weetjes als: ‘Wie is de meest genomineerde tot hiertoe?’ maar ook tot de pertinente vraag: ‘Waar zijn de vrouwen gebleven bij de Gouden Boekenuil?’ Dat op beide lijsten samen slechts één vrouw prijkt geeft inderdaad te denken, zeker in een jaar waarin Saskia De Coster en Griet Op de Beeck het publiek konden bekoren en ook Jannie Regnerus, Laura Starink, Manon Uphoff en Hanna Bervoets goed ontvangen romans publiceerden. Of zijn de vrouwen ‘gedoemd’ enkel mee te dingen naar hun ‘eigen’ Opzij literatuurprijs?

Met Tom Lanoye, Stefan Hertmans en Ilja Pfeijffer staan alvast enkele grote namen op de shortlists. Marente de Moor kaapte al eerder een grote prijs mee, ze kreeg de Ako Literatuurprijs 2011 voor De Nederlandse maagd en Jan Brokken prijkt met De vergelding al op enkele nominatielijsten. Voor Jamal Ouariachi en Joost de Vries kan de Gouden Boekenuil een doorbraak in Vlaanderen betekenen, Robbert Welagen en de Vlaming Jeroen Theunissen zijn de outsiders bij de Libris. Wie het uiteindelijk wordt weten we dus eind april en half mei.

Johan Eeckhout,  literatuurafdeling

Uitkijken naar de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s