Afghaanse klassieke en populaire muziek in De Centrale


mahwashUstad Farida Mahwash is de artiestennaam van Farida Gulali Ayubi. Zij is één van de grote namen in de Afghaanse muziek. Zij is samen met het Ensemble Radio Kabul op zaterdag 29 maart 2014 te gast in De Centrale. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met muziekcentrum De Bijloke.

Ustad Farida Mahwash is de ‘stem van Afghanistan’ en een van de meest geliefde zangeressen in Centraal-Azië. Ze is geboren in een conservatieve Afghaanse familie. Haar interesse in muziek werd jarenlang onderdrukt omdat in de Afghaanse samenleving vrouwelijke zangers en muzikanten minachtend werden bekeken.

De Afghaanse muziekcultuur is vooral beïnvloed door zowel de Indiase als de Perzische muziek. Mahwash wijdde een groot deel van haar leven aan de studie van de Indiase klassieke muziek. Ze was voor het eerst te horen op de Afghaanse radio in 1968. Ustad Hafiz Ullah Khayal, de directeur van de radiozender Kabul Radio Station, gaf haar de artiestennaam Mahwash. De betekenis van deze naam is ‘zoals de maan’.

De jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw worden beschouwd als het gouden tijdperk van de Afghaanse muziek. Farida nam muziek- en zanglessen bij Ustad Mohammad Hashem Cheshti en werd leerlinge van Ustad Sarahang, één van de grootste klassieke zangers uit die tijd. In 1977 kende Sarahang haar de titel van Ustad (meester) toe. Dit was een controversiêle beslissing want tot dan was deze eretitel alleen voor mannen gereserveerd.

Door de politieke onrust werd Farida gedwongen Afghanistan te verlaten in 1991. Na een verblijf in Pakistan zocht ze voor haar eigen veiligheid politiek asiel in de Verenigde Staten. Na haar vertrek gooide de Taliban in hun allesvernietigende regime de meeste opnames met haar muziek op de brandstapel.

Philippe Paelinck

Afghaanse klassieke en populaire muziek in De Centrale

Een gedachte over “Afghaanse klassieke en populaire muziek in De Centrale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s