David Troch is de nieuwe Gentse stadsdichter 2014-2016


stadsdichterVanmiddag maakte  schepen van cultuur Annelies Storms bekend dat David Troch de nieuwe stadsdichter van Gent wordt. Na respectievelijk Roel Richelieu Van Londersele, Erwin Mortier en Peter Verhelst is David Troch de vierde stadsdichter van Gent. Troch wordt aangesteld vanaf 1 mei 2014 voor een periode van twee jaar, waarin hij het woord op de “zotste” manieren aan de man zal brengen.

David Troch (°28 juli 1977) debuteerde in 2008 bij de Gentse uitgeverij Poëziecentrum met de dichtbundel ‘laat[avond]taal’. In 2012 volgde ‘buiten westen’ waarmee hij genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Uit de vijf genomineerden koos het publiek Trochs gedicht ‘gezel’ als beste gedicht. Op Gedichtendag 2013 kon je een poster van het gedicht, vormgegeven door Dooreman, ophalen bij de deelnemende boekhandels.

Een jaar eerder, in 2012, won Troch de derde editie van de prestigieuze Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Voor die wedstrijd worden jaarlijks om en bij de 10.000 gedichten ingestuurd die door een jury anoniem worden beoordeeld. De winnaar ontvangt 10.000 euro, goed voor het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht. De editie die Troch won, was de eerste editie waaraan Vlamingen konden deelnemen.

Troch woont in Sint-Denijs-Westrem en maakt op verschillende manieren deel uit van het stedelijk weefsel van Gent. In 2010 werd hij door vzw De Ambassade uitgeroepen tot poëzie-ambassadeur van Gent. In die hoedanigheid hield hij voor de Stedelijke Openbare Bibliotheek op Gedichtendag 2011 ‘poëtisch spreekuur’ in enkele filialen.

Voor de bloemlezing ‘Om Gent Gedicht’ (Guido Lauwaert) schreef hij een bijdrage. Zijn twee officiële dichtbundels verschenen bij het Poëziecentrum. Onder de titel ‘Loftuiten’ organiseerde hij een reeks poëtische ontmoetingen in De Cultuurloft in Gent. Hij werkte met zijn echtgenote de dichteres Sylvie Marie en Yerna Vandendriessche ook mee aan de poëziemiddagen in de Lakenhalle tijdens de Gentse Feesten.

Troch schuwt het podium niet. In Eindhoven won hij meteen de eerste poetry slam waaraan hij deelnam. En in 2006 haalde hij de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam dat plaatsvond in Utrecht. Binnenkort, op vrijdag 4 juli 2014, geeft hij bij zijn huidige werkgever vzw Wisper een proeversdag poetry slam.

Troch schrijft niet alleen poëzie. Zijn kortverhalen verschenen in literaire tijdschriften als Deus Ex Machina en Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. Regelmatig verschijnen op zijn website korte stukjes proza in de rubriek ‘Honderduit’. Het zijn poëtische verhaaltjes die exact honderd woorden tellen. Verder was hij een tijdje redacteur de literaire website Meander en van het papieren literaire tijdschrift Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. In 2009 stond hij mee aan de wieg van het literaire tijdschrift Kluger Hans waarin hij jarenlang de rubriek ‘Richting EU’ verzorgde. Troch volgde de literatuur uit het land dat op dat moment de Europese Unie voorzat. Hij interviewde auteurs uit het specifieke land en zocht naar vertalers die poëzie en proza uit de moedertaal van de auteurs naar het Nederlands vertaalden.

David Troch werkt, na een carrière in de public relations en communicatie, sinds september  bij vzw Wisper te Gent. Hij werkt de programmatie van de schrijfcursussen in Antwerpen, Gent en Leuven uit en geeft een aantal van die cursussen zelf.

Het concrete programma voor het stadsdichterschap wordt de komende maand voorbereid en zal later bekend worden gemaakt. David Troch schreef alvast een eerste stadsgedicht, ‘gent en ik’ De stadsgedichten van zijn voorgangers vindt u hier. 

gent en ik

op schoolreis leerde ik u kennen als tuig
dat allemans armen en benen uit wou rekken.
terstond stopte ik met groeien. zo perplex was ik.

maar ook ik speelde de verbeelding van het kind
kwijt en keerde koen en onverschrokken naar u terug.
ik deelde dorst en honger, botste aan een schoolpoort

tegen een geweldige liefde op. zo wist u mij te strikken.
toch durf ik niet te stellen dat ik mijn laatste woorden
lukraak bij u neerleg. ik ben vaak van u weg.

David Troch

bron : persbericht Stad Gent, foto Het Nieuwsblad

David Troch is de nieuwe Gentse stadsdichter 2014-2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s