James blogt de bib: de Muur Tegen Pesten op reis


Naar aanleiding van de week tegen pesten organiseerden de Vrienden van Lisa op dinsdag 4 maart een evenement in de jeugdbibliotheek van Gent Zuid. Ze brachten een deel van hun Muur Tegen Pesten naar de bib en hielden er een voorlees- en doemoment voor zowel lagere als middelbare scholieren. Ik ging een kijkje nemen en had een gesprek met Ruth Mareen en Björge Vanden Broecke, twee Vrienden van Lisa, over het doel en de toekomst van hun initiatief.

James Huys

Wanneer ik rond twee uur ’s middags de jeugdbibliotheek binnen stap, bots ik bijna op een grote, houten wand, die vol hangt met kleurrijke tekeningen en talloze teksten. Ik moet even glimlachen wanneer ik de Eiland-quote ‘Ik ben blij dat jij in mijn team zit’ lees en besef dan dat dit de Muur Tegen Pesten is. Nadat een goeie vriendin van hen uit het leven stapte omwille van pesterijen, bouwden de Vrienden van Lisa deze muur op 6 maart 2013 onder de Gentse stadshal, samen met honderden andere scholieren. Iedereen die wou, mocht toen een persoonlijke boodschap achterlaten, in de vorm van een papieren baksteen. Maar nu, bijna exact een jaar later, vind ik de Muur terug in de jeugdbibliotheek aan het Zuid. Ruth Mareen legt uit. “Omdat het initiatief vorig jaar zoveel succes kende, wilden we een vervolg breien aan de actie. We hebben toen zoveel mooie boodschappen ontvangen dat het jammer zou zijn geweest om daar niets mee te doen. Zo kwamen we op het idee om met de Muur ‘op reis’ te gaan langs alle bibliotheekfilialen in Gent. Dat doen we nog tot het einde van dit schooljaar.”

Horen, zien en spreken
Terwijl we nog even verder praten, vertelt Ruth me waar ze met hun actie de nadruk op leggen. “We willen met de Muur eigenlijk de ‘zwijgende massa’ bestrijden”, legt ze uit. “Je hebt enerzijds de pesters en anderzijds de slachtoffers maar daartussen heb je veel mensen die getuige zijn van pesterijen en daar vaak niets tegen doen. We willen die groep mensen er attent op maken dat ze moeten opkomen voor slachtoffers van pestgedrag of dat ze op zijn minst toch duidelijk maken dat ze met zo een gedrag niet akkoord gaan. ‘Horen, zien en spreken’. Dat is de boodschap die wij willen uitdragen.”

Om die boodschap over te brengen, organiseren de Vrienden van Lisa vandaag zowel een voorlees- als een doemoment. Rond halfdrie verzamelt Ruth een zestal kinderen om haar heen in het amfitheater van de jeugdbibliotheek en begint ze voor te lezen uit ‘Het Pestactie Plan’ van Guy Didelez. Na een tijdje stopt ze even en praat ze samen met de kinderen over de personages uit het boek en over pestgedrag in het algemeen. Ook nu maakt Ruth aan het groepje van zes duidelijk dat ze moeten reageren als ze zien dat er iemand gepest wordt. ‘Horen, zien en spreken’, dus. Dat er vandaag maar zes kinderen aanwezig zijn, vindt Ruth ook niet zo erg. “Met een kleinere groep is er meer interactie. Als ik op die manier zes kinderen écht iets weet bij te brengen, is dat misschien wel beter dan dat er een groep van dertig kinderen komt met wie ik de tekst niet zo uitgebreid kan bespreken”, zegt ze. Om het voorleesmoment af te sluiten, gaan de zes kinderen aan de slag met een papieren baksteen om de Muur Tegen Pesten verder uit te bouwen. Ik zie hoe ze tekstjes als ‘stop met pesten’ schrijven of tekeningen maken waarop een pesttafereel met een groot, rood kruis doorgestreept wordt.

Iedereen is uniek
Een halfuur later vult het amfitheater zich opnieuw, nu met een groepje jongeren die een debat / workshop komen volgen. Moderator Jo Bogaert spreekt hen toe over het belang van jezelf durven zijn en toont op een gegeven moment een collage met een spreuk op. ‘Het leven is niet grijs en kaal, want elk mens is een gekleurd verhaal’, lees ik. Hij wil dat de groep ook zoiets maakt en deelt ondertussen verschillende A3’s en A4’s uit, samen met wat kranten waaruit de jongeren letters kunnen knippen. Terwijl ze aan de slag gaan met schaar, lijm en papier, zie ik hier en daar al verschillende boodschappen in krantenletters verschijnen. ‘Iedereen is uniek, wees er trots op’. ‘Leef elke dag zoals jezelf’. Het zijn maar enkele van de vele spreuken die Jo op het einde van de workshop op een tafel uitspreidt.

Wanneer ik even later het amfitheater verlaat en nog eens langs de Muur loop, zie ik een blad papier liggen waar ‘Charter tegen pesten’ op staat. Ik vraag Ruth om wat meer uitleg. “Wie het charter ondertekent, maakt eigenlijk een symbolische belofte. Ten eerste beloof je dat je zelf niet gaat pesten of cyberpesten, dat lijkt me redelijk evident. Maar zoals ik eerder al zei, beloof je ook dat je gaat reageren als je getuige bent van pesterijen. Daar komt die boodschap van ‘horen, zien en spreken’ weer terug. We weten natuurlijk ook wel dat we met het verzamelen van handtekeningen en het voorlezen van verhalen niet alle problemen rond pesten gaan oplossen. Maar als we op deze manier aan slachtoffers van pestgedrag kunnen laten zien dat zij niet vergeten worden of alleen staan, dan is het al iets waard geweest.”

Bezoek ‘De Vrienden van Lisa’ op Facebook.
De Muur Tegen Pesten werd gerealiseerd met de Alles Kan-projectsubsidie van de Stad Gent.

Oudenaarde Tegen Pesten
De Muur Tegen Pesten ging niet alleen in Gent op reis. Op maandag 10 maart organiseerden Björge Vanden Broecke en Gölin Verhellen het evenement ‘Oudenaarde Tegen Pesten‘, in het kader van hun GIP-project. Ongeveer duizend jongeren kwamen samen op de Markt in Oudenaarde om er ook een symbolische muur te bouwen en ballonnen tegen pesten op te laten. “Volgend jaar komt er trouwens opnieuw een editie van ‘Oudenaarde Tegen Pesten’. Het wordt anders uitgewerkt maar dat er een nieuwe editie komt, dat staat vast”, vertelt Björge nog.

James Huys

Wie is James Huys?

James blogt de bib: de Muur Tegen Pesten op reis

2 gedachtes over “James blogt de bib: de Muur Tegen Pesten op reis

  1. Dit vind ik een mooi initiatief. Iedereen is inderdaad uniek en pesten is voor niemand leuk. Jammer genoeg ligt ook een groot deel aan de opvoeding door de ouders. Maar dat willen ze niet geweten hebben natuurlijk…

    Like

Plaats een reactie