Lamentatieweek in Muziekcentrum De Bijloke (win tickets)


kristina-hammarstrom_anna-thorbjornsson_-240-dpiHet muziekcentrum De Bijloke Gent verdiept zich elk jaar rond Pasen in artistieke projecten over verlies, dood en treurnis. Het centrale thema is dit jaar ‘Soldaat’. Het festival wordt van woensdag 2 tot en met zondag 6 april 2014 georganiseerd. In de lamentatieweek Soldaat gaat het om het lijden van de kleine man in oorlogstijd.

Joke van Leeuwen bewerkt haar boek Toen mijn vader een struik werd tot een muzikale vertelling voor kinderen vanaf 10 jaar. Ze toont de onzin van de oorlog door de ogen van een kind.

In ‘Scheisseimer’ vertelt beeldend kunstenaar Koenraad Tinel over zijn kinderjaren in de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling wordt gevolgd door een panelgesprek over de effecten van oorlog op de mens. Met 240 inkttekeningen roept Tinel het onverwerkte verleden van de oorlog terug tot leven. Ter gelegenheid van de lamentatieweek wordt een selectie van deze tekeningen tentoongesteld in de Bibliotheek van Muziekcentrum De Bijloke.

De Gentse musici Judith Ermert en Daan Vandewalle brengen een programma rond Paul Hindemith en de Eerste Wereldoorlog.  Ze spelen ook Kaddish van Maurice Ravel, Sonate van Kurt Weill en werk van Claude Debussy.

Het Canadese ARC Ensemble (Artists of The Royal Conservatory) is gespecialiseerd in kamermuziek van componisten die de naziterreur hebben meegemaakt of er net aan ontsnapt zijn. Het project ‘Music in Exile’ brengt werk van Poolse componisten die zijn moeten vluchten tijdens Wereldoorlog II. Mieczysław Weinberg vluchtte naar Rusland. Zijn muziek heeft stilistisch veel overeenkomsten met het werk van zijn vriend Dmitri Sjostakovitsj.
Het ARC Ensemble brengt ook werk van de onbekende componisten Jerzy Fitelberg en Szymon Laks. Van 1942 tot 1944 was Laks dirigent van het mannenorkest in Auschwitz-Birkenau. Hij overleefde de Holocaust.

De derde symfonie of  Symphony of Sorrowful Songs van de Poolse componist Henryk Górecki is een getuigenis van het kwaad in de wereld. Naast Górecki brengt het Filharmonish Orkest Wroclaw ook  Funural Music van Witold Lutosławski. Hij overleed 20 jaar geleden in 1994 en was samen met Frédéric Chopin en Karol Szymanowski één van de grootste Poolse componisten.

De lamentatieweek eindigt in een utopie, de droom van een wereld zonder geweld en een plaats waar iedereen een harmonieuze plek vindt. Het barokorkest B’Rock en mezzosopraan Kristina Hammarström brengen Aquarius en De zeven zegels van Karel Goeyvaerts. Ook de twee cantates Vergnügte Ruh-beliebte Seelenlust en Ich habe Genug van Johann Sebastian Bach staan op het programma.

Win tickets voor B’Rock & Kristina Hammarström op zondag 6 april 2014 om 15 uur.

Wie 1 of meerdere items ontleent in de muziekafdeling van bib Zuid tijdens de periode 20 maart tot en met 2 april 2014 maakt kans om één van de vijf duotickets te winnen.

Slechts één deelname per lener.

Neem een invulstrook bij de themastand op de muziekafdeling en vermeld je gegevens. Het ingevulde formulier kan je kwijt in de deelnemersdoos.

De loting is voorzien op donderdag 3 april 2014. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. De tickets kunnen tussen 14u en 14u45 afgehaald worden aan de balie van Muziekcentrum De Bijloke.

Philippe Paelinck

Lamentatieweek in Muziekcentrum De Bijloke (win tickets)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s