Jeugdboekenweek start in mineur: jeugdbibliotheek moet sluiten!


verkeersbord_gevaaridbib

Deze ochtend ontvingen de collega’s van de jeugdbibliotheek een brief van het “Ministerie van ondefinieerbaar punctueel nutteloze zaken”. Zij heeft een dringende en dwingende mededeling betreft de bibliotheek. Na grondig onderzoek heeft het ministerie besloten dat de jeugdbibliotheek gevaarlijk is. De bibliotheek moet sluiten!

Hieronder kan je de argumenten van de inspecteur nalezen! De jeugdbibliothecarissen roepen op om argumenten te verzamelen tegen het plan van de inspecteur en zo de bibliotheek open te houden. Speel met je klas het Jeugdboekenweekspel of vraag naar het familiespel als je langs komt in de bibliotheek!

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_01Boeken zijn vuil en vies!

Van boeken krijg je rode bobbels, gekke bulten en rare ziektes. Ooit al eens van de boekenpokken gehoord? Je kan allergisch zijn aan boeken, het stof in de boeken of het plastiek errond. Daar bestaan zover wij weten nog geen inentingen voor. Er komen teveel mensen in de bib, die hoesten en snotteren erop los. Toetsenborden zitten vol snot, kruimels, en van teveel typen krijg je spierkramp!

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_02Vieze boekenbeesten

Er zitten bizarre bacteriemonsters in en op boeken! Je kan deze enkel zien met een vergrootglas. Deze monsters zijn extreem gevaarlijk! Er zitten muizen in de bib, spinnen tussen de rekken. Deze doen kinderen schrikken en zijn vies. Er zitten boekenwurmen in de boeken, houtwormen in de rekken.

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_03Teveel miserie

In de bib word je te vaak geconfronteerd met ellende in de actualiteit. Kranten liggen er zomaar open en bloot! Je kan er op internet ellendige filmpjes bekijken.
Er zijn veel te veel boeken over al het leed in de wereld die je zomaar kan lezen.

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_04 Slecht voor natuur en milieu

Om boeken te maken sneuvelen veel te veel bomen dat is heel slecht voor het milieu. Veel mensen komen naar de bib met de auto en dit veroorzaakt co2 uitstoot. De bib produceert elk jaar tonnen papierafval. Bomen verdwijnen om bibliotheken te bouwen, er is teveel beton en steen in de stad.

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_05 Gevaarlijke boeken

 Boeken kunnen spontaan in brand vliegen, ze kunnen op je hoofd terechtkomen, je kan erover uitglijden, je kan je snijden aan de pagina’s! Boeken schrijven kan gevaarlijk zijn in sommige landen. Als je vb. kritiek hebt op de president of de koning. Schrijvers moeten vluchten anders komen ze in de gevangenis terecht. In sommige landen is het gevaarlijk om boeken te lezen, omdat het er verboden is.

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_06Slechte invloed

Boeken zetten teveel aan tot wilde avonturen. Je krijgt teveel fantasie door lezen. Je wordt daar knettergek van, onrustig of slaapt slecht. Je leert teveel slechte dingen in de bib: bommen maken, kuilen graven, je moeder vergiftigen,… Kinderen willen op reis door al die reisverhalen, ouders gaan failliet en veel landen zijn niet veilig! Je doet inspiratie op in de bib om later een gevaarlijk beroep te gaan uitoefenen.

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_07

Lezen maakt lui

Lezen maakt kinderen lui en van luieren word je dom. Door dat luieren en lezen zijn kinderen niet meer nuttig! Kinderen moeten hun ouders helpen en studeren, dat lukt niet als je met je neus in de bib boeken zit. Lezen is slecht voor de rug! Kinderen nemen allerlei gekke houdingen aan en krijgen zo rugpijntjes, het verschot en door elkaar geschudde hersenen!

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_08Pas op onderweg

Razend verkeer, vallende bloempotten, bananenschillen,… thuisblijven is de boodschap. In de bib kan je van de trap vallen en niemand geeft voorrang van rechts, dus je botst op elkaar. De bib is lang open! Je kan uit de bib gesleurd worden, iemand kan je opwachten of er kan een beer achter een boom verscholen zitten,… Het is ook gewoon heel gevaarlijk om in het donker op straat te lopen.

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_09

 Frustraties!

Boetes! Rekening in het rood! Het boek dat je wil is er niet. Kleuters snappen niet dat ze boeken moeten teruggeven.  Nog snel dat boek vinden voor sluitingstijd.Teveel informatie! Niet weten wat te lezen, teveel keuze. Je durft iets niet vragen aan de bibliothecaris, of hij werkt te traag, frustrerend!

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_10Te openbaar

Je komt in contact met veel teveel mensen: anderstaligen, daklozen, vluchtelingen, kinderen
zonder papieren, rare kwieten, ambetanteriken, stoute kinderen. Ze geven het slechte voorbeeld, besmetten je met hun ziektes, maken lawaai,… Jaarlijks raken kinderen vermist in de bib, we vinden ze nooit meer terug. Kinderen zitten vast in de lift of lopen een trauma op, dit moet stoppen!

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_11

Agressie

Kinderen maken ruzie over hetzelfde boek.Thuis is er ruzie wie welk boek mag lenen, of omdat je een boek niet wil terugbrengen.Je ouders maken ruzie wie nu weer mee moet naar de bib. Te felle kleuren in de jeugdbib lokken agressie uit!

LOCUS_PRENT_JPG_LOGO_12Tijdverspilling!

Boeken lezen is pure tijdverspilling, kinderen moeten hun tijd steken in rekenen, en huiswerk maken. Ontspannen is het veiligst thuis voor tv. Muziek is slecht voor de oren. Internet in de bib is pure tijdverspilling en slecht voor de ogen. Boekverslaving is heel gevaarlijk!

Wil je de jeugdbib helpen en argumenten verzamelen tegen dit twaalf puntenplan? Rep je als de bliksem naar de jeugdbibliotheek, met je klas, je ouders of je vrienden en bewijs dat de bibliotheek niet gevaarlijk is!

Illustraties: Roman Klochkov
Meer info? – mail programma Jeugdboekenweek
 
Jeugdboekenweek start in mineur: jeugdbibliotheek moet sluiten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s